Perspectives de mercat
Des de principis d’any, els mercats estan en positiu. A Europa l’Euro Stoxx 50 acumula més d’un 10% a mitjans de juliol, després que el mes de juny els principals índexs a Europa tanquessin amb correccions. En especial el CAC 40, que va cedir un -6,42% davant la inestabilitat política provocada per la convocatòria d’eleccions a França després dels resultats de les eleccions europees en què va destacar el fort repunt del partit polític liderat per Marine Le Pen “Rassemblement National”. La resta dels índex europeus també van tancar negatius. A Espanya l’IBEX 35 va cedir un -3,34% i el DAX Alemany un -1,42%. En canvi, a l’altra banda de l’Atlàntic els mercats acumulen rendibilitats molt positives des de principis d’any, destacant l’índex del sector tecnològic, Nasdaq Composite, acumulant quasi un 25% de rendibilitats a mitjans de juliol.
D’altra banda, el mes de juny el Banc Central Europeu va complir amb les expectatives i va rebaixar per primera vegada des del 2016 el tipus marginal de crèdit i des del 2019 el tipus dipòsit. Va rebaixar 25 punts bàsics tots els tipus. El to de la presidenta Christine Lagarde en la roda de premsa posterior va ser més dur, deixant clar que la rebaixa dels tipus no implica que s’iniciï un canvi de política monetària. Les posteriors decisions es prendran en funció de l’evolució de les dades. Addicionalment a això es van revisar a la baixa les previsions de creixement a l’alça de l’Eurozona per al 2024 fins al 0,9%. I, per contra, també van revisar a l’alça les previsions sobre la inflació fins al 2,5% per al 2024 i 2,2% per al 2025.
En canvi, la FED va mantenir la política monetària inalterada i va deixar els tipus d'interès entre el 5,25% i el 5,5%, amb pocs canvis en el comunicat, però amb noves projeccions de tipus d'interès que apunten a només 1 baixada de tipus aquest any (vs 3 anterior) però 4 baixades per al 2025 (quan abans eren 3).