#MoraBancExperts

Inici de trimestre volàtil

2022-04-14

L’inici del segon trimestre de l’any ha estat marcat per lleugeres caigudes en els mercats de renda variable. Les actes de la FED, amb un to més restrictiu, unes dades d’inflació per sobre de l’esperat, així com un estancament en les negociacions entre Ucraïna i Rússia, han sembrat incertesa en els mercats financers. A la Xina, grans grups de població han estat confinats a causa de l’aparició de brots de Covid-19, posant més pressió sobre els colls d’ampolla de les cadenes de subministrament d’occident.

1. Matèries primeres

Lleugers retrocessos en els preus de les matèries primeres, especialment del petroli, degut al lliurament de reserves de diversos països per augmentar l’oferta actual de cru. El barril de petroli Brent retrocedia des dels 130$ fins estabilitzar-se a nivells de 100$/b.

Malgrat l’augment temporal de l’oferta d’algunes matèries primeres, el dèficit actual, fruit de la falta d’inversió en la darrera dècada i d’un auge de polítiques ambientals contra l’explotació d’algunes matèries primeres, continua pressionant a l’alça els preus dels recursos naturals, tot mantenint-los en nivells elevats.

En termes d’inversió, les matèries primeres lideren els retorns anuals. El principal índex de recursos, l’S&P Goldman Sachs Commodities Index, registra un guany superior al 26% des de principi de 2022, un diferencial de més del 30% amb un dels principals índex americans, l’S&P 500, que registra una caiguda propera al 6% des que ha començat l’any.

2. Els Bancs Centrals mantenen el to restrictiu

Els Bancs Centrals han seguit amb el to hawkish, bo i donant suport a pujades de tipus per fer front a la inflació. La Reserva Federal dels Estats Units anunciava que una pujada de 50 p. b. durant la reunió del maig era gairebé una realitat. A més, donava peu a un possible inici de reducció de balanç d’almenys 95 mil milions de dòlars mensuals a partir de l’estiu.

A Europa no s’espera que el BCE faci cap tipus de moviment en els tipus d’interès fins a la tardor. El mercat espera una pujada de 50 p. b. aquest any i de tres a quatre pujades addicionals durant el 2023.

Amb tot, els venciments a 2 i 10 anys de la corba americana s’invertien durant un parell de dies, originant certa tensió als mercats de renda variable al ser un indicador de recessió econòmica.

3. Actualització de la situació a Ucraïna

Les negociacions per la pau entre Ucraïna i Rússia s’estanquen en un moment de canvi de plantejament de l’exèrcit rus que es replega cap a la regió del Donbass, a l’est del país.

Els Estats Units i Europa segueixen donant suport econòmic i militar, en forma d’armament, a Ucraïna, que resisteix les envestides de l’exercit rus. Les sancions econòmiques per part d’occident s’endureixen. Europa ha anunciat una nova ronda de mesures que preveuen la prohibició d’entrada de vaixells russos a ports europeus així com la prohibició d’importar carbó rus a partir de l’agost.

4. Com posicionem les nostres carteres

En entorns com l’actual, on la incertesa s’apodera dels mercats, la diversificació dels actius de la cartera passa a jugar un paper clau. Per això, des de MoraBanc, recomanem mantenir-nos invertits i amb l’exposició diversificada a Renda Fixa i Renda Variable.

Pel que fa a la Renda Fixa, la pujada generalitzada de la corba de tipus d’interès ha millorat el seu atractiu relatiu des de fa tan sols un parell de mesos i el seu rendiment esperat (TIR) cada cop és més elevat. A més, cal recordar que la Renda Fixa ha demostrat ser un bon actiu per des-correlacionar els rendiments de la cartera en moments complicats per als actius de risc, per tant, recomanem mantenir exposició per si l’escenari macroeconòmic empitjorés.

Pel que fa a la Renda Variable, ens mantenim positius en aquest actiu ja que, enguany, s’espera que el creixement real de l’economia se situï per sobre del 4%, molt per sobre de la mitja històrica. A més, les elevades valoracions amb les quals acomiadàvem 2021 s’han ajustat, sobretot en empreses de creixement. Per sectors, estem positius en sectors cíclics com energia i financeres.

#MoraBancExperts