#MoraBancExperts

Què pot passar a l’economia i als mercats arran dels aranzels anunciats pels EUA?

MoraBanc 2025-04-07

Els mercats globals han retrocedit més d’un 10% en només dues sessions després de l’anunci del president nord-americà Donald Trump d’imposar aranzels històricament alts i determinats de manera arbitrària per part de l'administració nord-americana. Aquesta caiguda representa la quarta pitjor caiguda de dos dies en els darrers 50 anys.

La venda massiva es va agreujar divendres quan la Xina va anunciar represàlies amb aranzels del 34% sobre productes nord-americans. Aquest intercanvi d’amenaces ha intensificat les pors d’una escalada proteccionista i ha posat el focus en possibles represàlies d’altres socis comercials com la Unió Europea.

A més, el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, va debilitar encara més els ànims del mercat en suggerir una actitud cautelosa respecte a les retallades dels tipus d’interès, argumentant que els aranzels podrien tenir efectes inflacionistes persistents.

Caigudes en els principals mercats borsaris

Font Bloomberg i elaboració MoraBanc

Aquestes caigudes reflecteixen la preocupació dels inversors i la incertesa generada sobre les repercussions econòmiques d'aquestes polítiques comercials, descomptant un fort impacte en el creixement i en la inflació i erosionant la confiança dels consumidors i empresarial.

Això ha portat el mercat a especular sobre les intencions reals de Trump

  1. Vol fer servir els aranzels com a eina de pressió per negociar ràpid?
  2. Vol mantenir-los de forma estructural?
  3. Podria imposar més aranzels?
  4. Estaria disposat a provocar una forta recessió per motius estratègics?

Dins aquesta situació quins són els catalitzadors que podrien canviar la tendència?

  1. Canvi d’opinió de la Casa Blanca: retardar o anul·lar els aranzels.
  2. Mesures judicials: demandes per frenar-los (tot i que amb impacte limitat).
  3. Reducció dels tipus d’aranzel efectius: Vietnam i Cambodja ja han començat negociacions. Però caldria un acord amb la Xina i/o la UE per reduir l’aranzel efectiu del 25% actual cap al 10–15%.
  4. Intervenció de la Fed: si creix l’estrès financer, Powell podria actuar tot i la seva cautela actual.

Visió dels mercats en temps de volatilitat

  • Els bons governamentals de qualitat han actuat d’actiu refugi des de l’anunci dels aranzels, pensem que poden continuar fent-ho, sense necessitat de tenir duracions gaire llargues pel risc d’inflació, només aprofitant els cupons/rendiments actuals.
  • L’or, actiu refugi per excel·lència, que actua generalment com a cobertura del risc geopolític pot ser una opció interessant per diversificar les inversions i protegir del risc d’inflació derivat de les polítiques aranzelàries.
  • En crèdit (renda fixa corporativa), on des de principis d’any estàvem més cautelosos, creiem que les correccions actuals podrien amplificar-se, generant oportunitats a mitjà termini. De moment ens mantindríem cautelosos i preferint els Bons d’alta qualitat. 

Mirar més enllà de la volatilitat en els mercats borsaris

  • Per a inversors poc exposats o amb visió de llarg termini, aquests episodis històricament han representat bons punts d’entrada en les inversions de renda variable (un VIX per sobre de 40 ha estat sovint un bon punt per invertir a mig i llarg termini).
  • Les valoracions que a principis d’anys ja eren atractives fora dels EUA, abans de les correccions actuals, ara representen nivells encara més interessants d’entrada per diversificar les carteres.
  • Els nivells actuals del mercat, fins i tot si l’economia entra en un escenari de desacceleració/recessió, podem esperar que donin resultats positius en el mitjà-llarg termini.