#MoraBancExperts

Perspectives de Mercat juny 2023

2023-05-08

Després que hi hagi hagut uns mercats força volàtils durant el mes de maig, centrats en la publicació d’unes dades macroeconòmiques més dèbils i en les negociacions als Estats Units per elevar el sostre del deute (que finalment es va aprovar), l’Euro Stoxx 50 ha baixat durant el mes de maig un -3,24% (del 28.04.23 al 31.05.2023), i l’S&P 500, en canvi, ha pujat lleugerament un +0,25% durant el mateix període. Per la seva banda, el Nasdaq, l’índex tecnològic nord-americà, destaca amb una pujada mensual del +5,80%.

Macroeconomia i política monetària

S’espera un creixement feble als Estats Units com a conseqüència d’una política monetària encara restrictiva, però també per l’impacte de la crisi bancària, que afectarà la concessió de crèdit i, per tant, acabarà impactant en el creixement.

A la zona euro el creixement també s’espera que sigui més feble i, en aquest sentit, se suposa que totes dues economies creixeran per sota de la tendència aquest 2023, amb un alt risc de recessió lleu. El creixement global s’hauria de beneficiar de la millora de creixement a la Xina (previsió d’un 5,5%-6% el 2023, tot beneficiant-se de la reobertura i de la política de suport).

S’espera que la inflació s’anirà moderant, però encara es mantindrà relativament elevada en el curt termini, especialment a Europa i al Regne Unit. Als Estats Units, la inflació s’hauria de moderar aquest 2023, però persisteixen els riscos a curt termini d’una inflació elevada, tenint en compte la fortalesa dels serveis bàsics i un cert repunt en els preus dels automòbils de segona mà.

Aparentment, els bancs centrals hauran de continuar amb una política monetària restrictiva, tot i que combinada amb les eines necessàries per mantenir l’estabilitat en el sistema financer. Però sembla que ja estem més cap al final de la política d’enduriment als Estats Units: així ho ha donat a entendre la Reserva Federal després de la seva reunió del mes de maig en què va acabar pujant els tipus 25 pb i els situa en el rang 5%-5,25% màxims des del 2007 i obra la porta a finalitzar el cicle de pujades de tipus.

Actualització de la situació de la Xina

Amb la sortida de la Xina de la seva política zero covid, s’espera que el consum lideri la recuperació de l’activitat econòmica aquest 2023.

També es preveu un repunt modest de la inflació subjacent fins a l’1,1% aquest any, ja que les pressions salarials continuen sent moderades i les empreses sembla que estan disposades a fixar preus més alts.

D’altra banda, l’impacte negatiu del mercat de l’habitatge sobre el creixement hauria de disminuir gradualment.

Els riscos en les perspectives econòmiques s’han tornat més equilibrats gràcies a una recuperació més ràpida de la covid i als signes d’estabilització al sector immobiliari.

Les incerteses principals que pesen sobre les expectatives són la voluntat dels consumidors xinesos de gastar els seus estalvis excedents i les perspectives, encara incertes, del sector immobiliari. El fet que hi hagi una intensificació dels riscos geopolítics podria pesar sobre la inversió.

Projeccions del creixement del PIB (% anualitzat)

Font: Goldman Sachs Asset Management

Renda Variable

Després d’un inici d’any positiu per a les borses, a banda i banda de l’Atlàntic, amb el suport d’unes dades macro resistents, amb uns resultats del primer trimestre de les companyies millors dels previstos, i entrant ja en l’última fase d’una política monetària restrictiva, els actius de risc s’enfronten a partir d’ara a moltes incerteses, a mesura que el PIB real es desaccelera i les valoracions són elevades, especialment als Estats Units.

Tenint en compte les expectatives d’un creixement més feble i un possible debilitament dels resultats empresarials, preferim mantenir un posicionament de cautela en l’actiu de renda variable.

Renda Fixa

La renda fixa es manté atractiva, sobretot arribant al final del cicle de les pujades dels tipus d’interès i a causa d’unes dades d’inflació més bones a Europa.

A curt termini, les dades macroeconòmiques continuen sent resistents i la inflació continua relativament elevada, però clarament en la senda de la moderació. El mercat encara posa en preu retallades dels tipus d’interès per als Estats Units durant el segon semestre del 2023 (tot i que cada vegada menys), i no pensem que aquest any es produeixin.

Mantenim un biaix positiu pel que fa a les estratègies de duració als Estats Units i a Europa de cara a finals d’any, a mesura que s’acosta el final del cicle de pujades dels tipus d’interès i després d’haver tingut unes lectures de la inflació més optimistes a tot Europa.