Aquesta és una pregunta que se solen fer molts clients quan valoren diferents alternatives d’inversió.
Si estàs començant a fer els teus primers passos en el món de les finances, aquesta entrada al blog et pot resultar útil.
El primer que has de fer és conèixer-te tu mateix. Fes-te la pregunta següent: quin nivell de risc vull assumir? Quins coneixements tinc sobre mercats financers? Quina disponibilitat tinc per seguir els mercats de valors de manera efectiva?
Sigues sincer amb tu mateix. Aquesta anàlisi interna et donarà les primeres respostes sobre si has d’invertir en accions o en fons d’inversió. Si el teu coneixement de la borsa és limitat i no tens un coneixement expert, és possible que invertir pel teu compte en accions no sigui la millor decisió.
En canvi, en la inversió en fons delegues en professionals la gestió dels actius que componen un determinat perfil d’inversió en què tu encaixes.
La segona pregunta que t’has de fer és si necessites ingressos periòdics de la inversió realitzada o no.
Hi ha persones que pensen que un dels avantatges de la compra d’accions és que es poden aconseguir beneficis sense retirar la inversió mitjançant el cobrament de dividends. Si bé això és cert, cal triar una companyia solvent que distribueixi dividends de manera recurrent.
És cert també que aquest avantatge no és exclusiu de les accions, atès que existeixen fons que també distribueixen dividends, si bé la majoria els acumula en el valor del fons.
La tercera pregunta que cal que et facis és quin nivell de liquiditat necessites en cas d’urgència. Dit d’una altra manera, amb quina facilitat podem convertir la nostra inversió en diner líquid.
En aquest cas, és més fàcil convertir les accions en efectiu que un fons d’inversió. Les accions es poden vendre al moment sempre que el mercat de valors al qual estigui adherit el valor en qüestió estigui obert.
En el cas d’un fons d’inversió, la liquiditat no és immediata (poden passar entre 1 i 5 dies fins tenir ingressats els diners al compte corrent) i en alguns casos es requereix una finestra de liquiditat (és el cas d’alguns fons d’inversió garantits en què es determinen determinades dates o fites per fer-se líquids, sense comissions de reemborsament ni penalitzacions).
Un quart tema que cal tenir en compte és la manera d’obtenir la rendibilitat. No és igual aconseguir la rendibilitat de la teva cartera mitjançant compres successives de valors (obtenció de plusvàlues netes per comprar i vendre valors) que a través d’una o més aportacions a un fons d’inversió, en què pràcticament pots oblidar-te que està allà fins al moment en què decideixis recuperar la inversió al cap d’uns anys.
En cinquè lloc, cal que et preguntis, en funció del país en què resideixis, com això afectarà la teva fiscalitat. A d’altres països, un dels avantatges principals dels fons d’inversió és que les plusvàlues del fons o el traspàs d’un fons a un altre no tributen, de manera que l’impacte fiscal es difereix fins al moment del reemborsament definitiu. En el cas de les plusvàlues, per la compravenda d’accions tributes cada any, com pels dividends rebuts.
I, finalment, has de tenir en compte que la decisió d’invertir en fons d’inversió o en borsa no és excloent. La diversificació és una de les regles d’or de la inversió. De fet, és totalment compatible tenir una part del nostre patrimoni en fons i una altra part en accions, o altres actius de renda variable o fixa, tenint sempre en compte els riscos que comporta la inversió en cada cas en funció del teu perfil inversor.
M’agradaria finalitzar aquest article amb tres consells que em va donar el meu avi quan era petit i que són perfectament assimilables a les finances personals:
Recorda que, a MoraBanc, disposem d’una àmplia gamma d’opcions d’inversió. Consulta amb el teu gestor quines són les més adients per al teu perfil inversor o truca’ns al +376 884 884.