Balanç dels mercats del mes d’agost

El mes d’agost ha estat un mes de recollida de beneficis a les borses. L’Euro Stoxx 50 ha caigut un -3,90%, l’S&P 500 ha tancat amb una pèrdua de -1,77% i l’MSCI World ha caigut un -2,2%.

Els mercats de països desenvolupats s’han comportat lleugerament millor que els dels països emergents i les borses dels Estats Units s’han comportat millor que les d’Europa. A Europa, destaca l’IBEX 35 amb la caiguda més minsa (-1,41%).

Per estils, les accions de “creixement” als Estats Units i les de “valor” a Europa són les que menys han caigut. I per sectors, a Europa el sector farmacèutic ha liderat els sectors defensius i, d’entre els sectors cíclics ha destacat el sector de l’energia (que havia estat el més castigat de l’any).

Durant el mes d’agost, els indicadors avançats d’activitat han dibuixat una desacceleració a banda i banda de l’Atlàntic. A Europa, els PMI continuen deteriorant-se, el PMI compost es va situar en 47, per sota de 50 (llindar que anticipa la contracció de l’activitat econòmica) per tercer mes consecutiu (PMI manufacturer en 43,7 i el PMI serveis en 48,3). A la zona euro destaca el deteriorament del sector de serveis, que ha estat mantenint l’activitat de la regió en els últims mesos. Als Estats Units, l’ISM manufacturer es va mantenir al voltant de 46 (9 mesos consecutius per sota de 50) i el del sector de serveis va retrocedir fins a 52,7, del 53,9 anterior.

Els indicadors de confiança del consumidor també han retrocedit en totes dues zones geogràfiques, concretament, ha destacat la caiguda de la confiança del consumidor als Estats Units, afectat de manera important per les expectatives.

En renda fixa, destaca el repunt de les rendibilitats a mitjan agost, que va arribar a assolir nivells per al bo a 10 anys nord-americà del 4,33% i del 2,70% per al Bund alemany a 10 anys, fet que va afectar les rendibilitats de les estratègies de renda fixa de llarga durada. Tot i això, a final de mes, aquest moviment s’ha revertit pràcticament; la referència nord-americana se situa en el 4,11% i la referència europea en el 2,46%.

Bo a 2 anys i a 10 anys nord-americà

Per part dels bancs centrals, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, en la seva intervenció a Jackson Hole, en el simposi anual de la Fed, es va sumar al discurs dels diferents membres de la Reserva Federal, incidint en la necessitat de lluitar contra la inflació, encara que calgui continuar les pujades de tipus d’interès. En el seu discurs, la presidenta va insistir en la necessitat de mantenir l’objectiu d’inflació del 2% i no té cap intenció de frenar l’enduriment monetari abans que hi hagi un avanç molt clar cap a la fi de la inflació. Les declaracions de la Fed van seguir la mateixa línia, no es volen precipitar a l’hora de suavitzar la política monetària.

La inflació als Estats Units es va situar al juliol en un 3,2%, enfront del 3,0% del mes de juny, i la inflació subjacent en un 4,7%, enfront del 4,8% anterior. A la zona euro, l’índex de preus al consum (IPC) del mes d’agost s’ha mantingut al mateix nivell que el mes passat, en un 5,3% interanual, tot i que s’esperava una moderació fins al 5,1%. El repunt de la inflació en economies com França, Itàlia i Espanya no n’ha permès la baixada.

Print Friendly, PDF & Email