1. Comentaris dels banquers centrals
Aquesta quinzena ha estat molt marcada per la publicació de les actes dels bancs centrals per veure si es podia intuir algun indici per saber quina decisió es prendrà en les properes reunions i els comentaris dels diferents membres d’aquestes.
Així vam tenir la publicació de les actes de la Reserva Federal dels Estats Units (FED), en què s’intuïa la possibilitat d’iniciar una suavització en les pujades de tipus. Això va quedar sostingut els darrers dies amb la compareixença del President de l’organisme, Powell, que va tenir un to clarament dovish, va deixar veure que prepara un alentiment del ritme de pujades de tipus al desembre encara que va deixar clar que la institució mantindrà els tipus elevats per poder fer front a la inflació. A més, es va mostrar optimista en poder evitar que l’economia dels Estats Units entri en recessió arran de l’enduriment de la política monetària. El mercat va interpretar el clar missatge del President Powell i van pujar els actius de risc de forma clara i vàrem veure retrocessos en el Treasury.
Pel que fa a les actes del Banc Central Europeu, es va desprendre un to menys hawkish, tot indicant que en cas que la recessió duri en el temps i sigui profunda portaria a una pausa en el ritme de pujades. De la darrera compareixença de la Presidenta Christine Lagarde va deixar la porta oberta a tots els escenaris tot indicant que la decisió dependrà molt de les perspectives, de la inflació, etc., i va deixar oberta la possibilitat de pujar de nou 75 punts bàsics al desembre. Durant la primera setmana de desembre s’esperen noves declaracions de la Presidenta.
Tot i el canvi de discurs dels bancs centrals, no s’espera un canvi radical de la política monetària actual. Tal com ha indicat el President Powell en la darrera compareixença, s’espera mantenir els nivells de tipus elevats durant temps per poder fer front a la inflació. Els bancs centrals veuen més riscos d’una estagflació que portaria l’economia de manera temporal a la recessió.