1. La inflació baixa al novembre
Tot just fa uns dies coneixíem les xifres d’inflació dels Estats Units i d’alguns països de l’Eurozona referents al mes de novembre. A les dues regions la xifra va ser inferior a allò que el mercat esperava, donant peu a reaccions positives als mercats.
Als Estats Units, la inflació anual reculava fins al 7,1 % contra el 7,3 % que s’esperava i el 7,7 % del mes d’octubre. Els principals ítems que han fet retrocedir l’avenç de la inflació han estat bàsicament l’energia i els béns de consum, com ara els vehicles de segona mà. Per la seva banda, els actius immobiliaris (un dels principals components, amb el 33 % de pes a l’índex de preus) han començat a donar senyals que podrien tocar sostre els propers mesos, per la qual cosa hauríem de començar a tenir lectures de xifres descendents en aquest ítem.
A Europa, el retard al cicle fa que els nivells de l’IPC es mantinguin encara més elevats que als Estats Units. A més, la desacceleració no ha estat tan pronunciada com a l’altra banda de l’Atlàntic. Alemanya registrava un IPC del 10 % respecte del 10,4 % anterior.
En tots dos casos l’energia ha estat un catalitzador clar del descens de les lectures de les xifres d’inflació. El mes de novembre va ser més càlid que habitualment, mantenint els nivells d’inventari de matèries primeres energètiques elevats, permetent la baixada dels preus de l’energia i d’alguns combustibles fòssils (la benzina va baixar un 2 % al novembre als Estats Units).
A mitjà termini, esperem que la inflació es continuï moderant, però encara lluny dels nivells objectius dels Bancs Centrals. Creiem que encara hi haurà pressions inflacionistes, en part causades per la reobertura de l’economia xinesa en reactivar la demanda de matèries primeres per part del gegant asiàtic.