Educació financera

La importància del KYC a la banca andorrana: què implica per a la relació amb els clients i amb les clientes?

En un món financer en constant evolució i on la prevenció dels delictes financers juga un paper fonamental en el desenvolupament de les institucions bancàries, el KYC (Coneix al teu Client, per les seves sigles en anglès: Know Your Customer) és un element clau per garantir la transparència i el compliment de la legislació vigent en les relacions entre les entitats financeres i la seva clientela. En aquest article, explorarem la rellevància del KYC i en què és un element crucial pel banc en relació al compliment de la legislació en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

Què és el KYC i per què és important?

El KYC és un procés mitjançant el qual les entitats financeres recopilen, analitzen i verifiquen informació i documentació sobre els clients i potencials clients amb l'objectiu de prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. A Andorra, on la transparència i la integritat financera són una realitat, la implementació efectiva del KYC és crucial per qualsevol entitat bancària. Les persones que obren comptes bancaris a Andorra, tant físiques com jurídiques, han de proporcionar informació i documentació personal detallada, així com de l’operativa que es realitzarà al compte bancari. Un cop lliurada al banc, la documentació i la informació aportada s'analitzen per garantir la seva coherència i raonabilitat abans de l'aprovació final.

El KYC, una garantia de seguretat per al banc i per a la clientela

Una correcta gestió del KYC és una garantia de seguretat per a les entitats bancàries, i també per a la seva clientela. El procés permet la màxima transparència financera. El KYC és un element essencial pels bancs en relació al compliment de la legislació vigent en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

També ajuda a oferir serveis personalitzats amb una comprensió més profunda dels clients i de les clientes, així com de l’operativa que es realitzarà al compte. Mitjançant el KYC, les entitats bancàries a Andorra poden oferir serveis més adaptats a les seves necessitats.

Desafiaments i solucions

Tot i que el KYC aporta nombrosos beneficis, també presenta desafiaments. Un dels més rellevants és aconseguir estructurar tot el procés de manera que sigui com més estricte i detallat possible, però sense que això demori excessivament el temps necessari per obrir el compte. MoraBanc, amb la seva visió innovadora, utilitza sistemes que permeten la integració total del KYC en la gestió diària dels clients.

En resum, el KYC no és només una obligació normativa, sinó que també és una eina vital per construir relacions financeres transparents entre el/la client/a i el banc. La seva implementació efectiva no només reforça la posició de l'entitat financera en termes de compliment normatiu, sinó que també contribueix a la construcció de relacions sòlides i de confiança amb tots els clients.

Normativa aplicable a Andorra

Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme (modificada per la llei 37/2021).

Reglament d’aplicació de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.