Actualitat

Memòries del futur: de la ciència ficció a la realitat

Anna Canals 2018-05-28

Fa més de trenta anys la pel·lícula Retorn al futur va instal·lar a la memòria col·lectiva de tota una generació la idea d’una realitat que al 1985 semblava llunyana. No puc negar que, Millennial com sóc, veig amb emoció com alguns d’aquests invents meravellosos s’han anat materialitzant: la “hoverboard”, la videotrucada, televisió a la carta, roba que s’asseca sola i, més recentment, hologrames que són pràcticament indistingibles de la realitat.

Però el cotxe … aquesta és una altra història. Avui, gairebé tres anys després d’haver deixat en el passat aquell “llunyà futur”, encara no és possible aconseguir un d’aquests … Gairebé tothom recorda que el Delorean amb el qual el Doc Brown torna del futur era un cotxe volador, però jo tinc molt present que el que més em va impressionar no va ser això, sinó que funcionava amb escombraries. Un cotxe que no representés una despesa i que ajudés al medi ambient!

Immersos en l’any 2018, els cotxes encara no volen i segueixen contaminant. No obstant això, el cotxe del futur està cada vegada més present en la nostra vida quotidiana. No el que vola o funciona amb deixalles, sinó el que necessita poc o gens de combustible per transportar-nos.

La indústria del vehicle elèctric ha avançat a passos de gegant des que el 1997 es va llançar el Prius, revolucionant el mercat de l’automòbil híbrid domèstic. Avui poden comprar-se cotxes que funcionen totalment amb electricitat que poden carregar-se al carrer o fins i tot en el nostre propi garatge, ja circulen pel món uns 2.000.000 de vehicles elèctrics i els principals fabricants calculen que per al 2025 estaran produint més d’un milió de cotxes elèctrics cada any.

El transport elèctric a Andorra

Andorra ha vist el potencial ambiental que té aquest tipus de vehicles, i ha fet una aposta molt clara per la seva implementació, amb el ja conegut pla Engega. Un cop més, el govern va acordar el passat mes d’abril una altra convocatòria per al Pla que incidirà especialment en la compra de furgonetes i camionetes elèctriques. Amb una dotació pressupostària de 850.000 euros per a ajudes.

Una altra de les iniciatives que també està molt lligada a la implementació del vehicle elèctric és la inclusió de les estacions de bicicletes elèctriques. Encara en fase de gestació, el projecte de “bicicletes elèctriques compartides” té previst que hi hagi repartida una cinquantena de bicicletes entre quinze estacions de tots el país. En principi, s’està treballant perquè aquest servei pugui ser una realitat de cara a l’any 2019. La intenció seria que pugui ser tant d’ús per als habitants del país com per als turistes, oferint així una altra perspectiva a aquest últim col·lectiu al poder visitar el Principat sobre rodes.

Aquesta aposta pel vehicle elèctric i la mobilitat sostenible ha tingut els seus fruits. Un exemple és que Andorra ocupa el quart lloc en el món en vendes de cotxes elèctrics o híbrids només després de Finlàndia, Islàndia o Suècia. Segons dades publicades a principis del 2018, el 3,4% del total de vehicles del Principat ja són elèctrics. Dades reveladores.

El Govern d’Andorra i La Fundació Actua Tech en col·laboració amb el Massachusetts Institute of Technology (MIT) estan treballant per desenvolupar, provar i implementar al país alternatives de mobilitat basades en la sostenibilitat i en la introducció de les noves tecnologies. Esperem que aquestes iniciatives vagin creixent i prenent forma, ja que la mobilitat elèctrica aportaria a mitjà i llarg termini un estalvi d’energia i emissions de gasos que portarien un benefici a tots els habitants del Principat.

Recorda que a MoraBanc disposem del préstec Eco-Cotxe, per a les persones que estan interessades en comprar un vehicle elèctric o híbrid endollable, amb un tipus d’interès interessant i sense comissions d’obertura o cancelació. 

També pots consultar a la teva oficina MoraBanc la gamma de préstecs disponibles o trucar-nos al  +376 884 884.