Actualitat

I tu, què saps sobre el Black Friday?

2017-11-13

Fa relativament poc que el Black Friday (Divendres Negre) s’ha incorporat als nostres calendaris de rebaixes. Aquest dia és per a molta gent el “tret de sortida” de les compres de Nadal, aprofitant així alguns dels millors descomptes de l’any en una gran varietat de productes.

Per conèixer més sobre aquesta data que es va fent més i més popular, segueix llegint!

Què és el Black Friday?

És una data en què multitud de comerços locals i internacionals fan descomptes importants i promocions excepcionals en la majoria dels seus productes i serveis.

Quan és?

Aquest any tindrà lloc el divendres 24 de novembre.

Anualment, el Divendres Negre és l’endemà del dia d’Acció de Gràcies (dia festiu als Estats Units), que es celebra cada any el quart dijous del mes de novembre. Les ofertes comencen a mitjanit i continuen fins dilluns, que s’ha batejat com Cyber ​​Monday (Ciber-Dilluns), perquè les ofertes d’aquest dia són principalment en equips electrònics, electrodomèstics i tecnologia, tot i que també ho aprofiten moltes marques i botigues per fer ofertes exclusives en les compres fetes per internet.

A més d’això, des de 2011, quan la cadena de supermercats Walmart va decidir obrir les seves botigues el dijous d’Acció de Gràcies a la nit, molts comerços inicien els descomptes des d’aquest dia, que ja s’ha batejat com Gray Thursday (Dijous Gris).

Quin és el seu origen i per què s’anomena d’aquesta manera?

Aquest costum prové dels Estats Units, on originalment el terme Divendres Negre es va utilitzar per parlar de la crisi de la Borsa de Valors nord-americana del 24 de setembre de 1869, ocasionada quan Jay Gould i James Fisk van intentar prendre el mercat de l’or a la Borsa de Nova York. En general, se l’anomenava dia “negre” a les jornades borsàries que havien ocasionat grans pèrdues i caos a l’economia nord-americana.

A la dècada dels 60, els policies de Filadèlfia van començar a anomenar d’aquesta manera al divendres que estava entre Acció de Gràcies (dijous) i l’Army-Navy Game (que es jugava cada any el dissabte següent). Aquest partit entre els equips de l’acadèmia Naval i la de l’Armada, és un dels grans clàssics del futbol americà i es juga a Filadèlfia per estar just al mig de les seus dels dos equips. Així, grans multituds abarrotaven la ciutat el divendres per aconseguir-hi allotjament i sortir de festa el dia abans del partit. Això, sumat al fet que aquest era el dia que iniciava oficialment l’època de compres nadalenques (i que els comerços locals aprofitaven per atreure més públic), provocava un gran caos vial, a més d’accidents, baralles i fins i tot, atracaments. Tot plegat feia que la ciutat estigués més plena de fum per tota la contaminació que provocaven els vehicles. D’aquí que la policia bategés així a aquest divendres, nom que es va popularitzar gradualment fins utilitzar-se a tots els Estats Units.

Recentment se l’anomena també així perquè és aquest dia en el qual els comerciants finalment aconsegueixen que els números de la seva comptabilitat passin de “vermell” (pèrdues) a “negre” (guanys) com a conseqüència de les grans vendes generades per les ofertes.

Massa bo per ser cert?

Si bé durant aquestes dates els compradors poden aprofitar-se d’ofertes en múltiples botigues físiques i online, també hi ha certes coses que s’han de tenir en compte per evitar ser víctima d’algun engany:

  • Cal verificar quins són els preus dels articles abans de les rebaixes. Molt s’ha parlat de la pràctica d’”inflar” els preus, per després abaixar-los i que quedin igual o un pèl més barats que abans. Si ja sabem què volem comprar, el millor és fer un seguiment dels preus durant alguns dies abans de l’oferta per poder valorar realment si surt a compte o no el descompte.
  • Anar amb compte de ser víctimes del phishing.  Al nostre post sobre el phishing ja et vam explicar els detalls sobre aquest mètode de suplantació d’identitat amb l’objectiu d’estafar al receptor dels missatges. Cal ser cautelós amb els missatges i enllaços que arriben durant aquestes dates per xarxes socials, xats o correus electrònics, ja que poden contenir virus que contaminin l’equip per captar dades sensibles de l’usuari. Igualment cal desconfiar dels formularis que se’ns demana d’omplir, perquè poden ser una excusa per apropiar-se de la nostra informació. També es pot donar el cas que hi hagi pàgines web que imiten el nom i l’estètica d’algun comerç per fer-se amb les dades bancàries dels clients, de manera que, en cas de dubte, el millor és verificar els detalls de la URL i el nom de l’empresa que té registrada la web en qüestió.
  • Comprovar el preu final dels articles. Ja sigui perquè no inclouen impostos, o despeses de transport i importació, o comissions de pagament amb targeta, és important veure quin és el preu final de l’article abans de pagar.
  • Navegar en mode d’incògnit. Moltes pàgines web instal·len cookies a l’ordinador i així saben quan hem vist un producte per després enviar-nos notificacions o fins i tot en el cas d’algunes companyies aèries, mostrar un preu més alt la propera vegada que entris a veure-ho. Un cop tinguis clar el què vols comprar, entra de nou en mode d’incògnit o esborra les cookies del teu navegador, i així t’asseguraràs que no estàs pagant de més.
  • Revisar les condicions de compra. Cal tenir en compte quins són els terminis de garanties i devolucions, així com les condicions que apliquin en cada cas, i comprovar-ho abans de finalitzar la transacció. Sobretot, és important guardar els tiquets en el cas que sigui necessari fer alguna gestió amb posterioritat.
  • Cal anar amb compte i comprovar que les compres fetes en línia siguin a través de pàgines web identificades com a comerç segur. Sempre és important assegurar-nos que la pàgina web de les botigues en línia té els deguts protocols de seguretat, d’aquesta manera reduirem els riscos de ser víctimes de frau amb les nostres targetes. Llegeix el nostre post sobre seguretat en les targetes perquè sàpigues com reconèixer un comerç segur i recorda sempre tenir activat el codi CIP de les teves targetes.

Ara que ja saps més sobre aquesta popular jornada de descomptes i promocions, què esperes per treure profit de les ofertes?

Si et falta liquiditat, consulta les nostres opcions de finançament, segur que hi trobes algun préstec que s’ajusti a les teves necessitats, com ara el Préstec Express, per a aquestes situacions en les quals necessites disposar d’efectiu al moment i de la forma més àgil. Una altra opció és finançar directament les compres al comerç a través  del nostre Préstec Fàcil, perquè compris de manera immediata i sense haver de desplaçar-te al banc. I si t’interessa afiliar el teu comerç al programa, omple les dades del formulari que trobaràs a aquest enllaç.