Actualitat

“Winter is coming” (L’hivern s’acosta)?

2017-10-02

L’hivern porta set anys acostant-se als Set Regnes i sembla que, en l’última temporada, per fi hi està arribant.

Nosaltres també portem força temps preveient l’hivern per als tipus d’interès, tanmateix aquests, de moment, segueixen gaudint del temps agradable, com la Cersei a Desembarcament del Rei: la TIR del bund ja no està en negatiu, però sí movent-se confortablement en el rang 0,20-0,60, molt per sota dels nivells on crec que hauria d’estar. I els guanyadors dels últims anys sembla que estan en ple estiu: els diferencials de crèdit, a mínims històrics, i el sector TI nord-americà, ja al +25% YTD (davant l’+11% de l’S&P 500).

Com veieu, estic inspirada en la setena temporada de Joc de trons«Winter is coming» (l’hivern s’acosta), l’emblema de la casa Stark, és possiblement la frase més coneguda de la sèrie i significa que cal estar preparat per a allò dolent. En el context dels mercats, no crec que arribi l’edat de gel, però sí un temporal de fred.

Els qui vau llegir el nostre M&E de juny  sabeu que a MoraBanc Asset Management tàcticament ens hem posat més prudents en els actius de risc (renda variable, crèdit, matèries primeres). Crec també que aquesta situació de complaença, en què pràcticament tots els actius ho fan bé (aquest any, tot menys el dòlar, el petroli i el suc de taronja), no és sostenible a llarg termini i una bona assignació d’actius (asset allocation) aviat serà fonamental per obtenir un retorn positiu. Igual que apostar bé pel bàndol guanyador a Joc de trons és crucial per sobreviure.

El temps de la complaença: el 2017 ha pujat tot menys el petroli, el dòlar i… el suc de taronja!

Un senyal que l’hivern s’acosta pot ser la presència de cada vegada més éssers estranys (en la sèrie, fugint de les terres en perill), per exemple, les criptodivises (bitcoin, ethereum) o els fons curts del VIX (l’anomenat índex de la por, que mesura la volatilitat esperada de l’S&P), o bé el rumorejat tapering del BCE.

El fet que recentment cada dia es constitueix una «divisa» nova, el tracto com un fenomen incomprensible però innocu, tanmateix, estar curt de volatilitat ho veig semblant a cobrar (actualment un 15% al mes, a causa de l’efecte contango) per estar assegut sobre una bomba de rellotgeria: una caiguda d’un 2-3% de l’S&P 500 podria provocar-ne fàcilment l’explosió (una pujada forta del VIX, entre 30-40%) i l’efecte bola de neu (winter is coming); activació dels stop loss, tancament de posicions (compra del VIX), efecte contagi (l’S&P té correlació negativa d’un -80% amb el VIX) i efecte pànic, més caigudes de renda variable… I allò que el BCE pensa finalitzar el QE l’any vinent és un altre senyal més que el temps està canviant: el deute sobirà perdrà el seu aliat més important, fet que a Joc de trons segurament no pintaria bé.

No veig l’hivern imminent, atès que les dades macro indiquen una expansió sòlida, els beneficis de les companyies creixen amb força i les valoracions no són extremes. Però portem 14 mesos sense que l’S&P corregeixi més d’un 5%, i l’última vegada que la borsa americana va romandre tant de temps sense caure un 5% va ser… fa 22 anys!, amb la qual cosa protegir-se contra una onada de fred i tornar al mercat més avall no només sembla temptador, sinó també raonable.

Si vols conèixer més sobre els mercats d’inversió, consulta mensualment Mercats i Estratègies, on els experts de MoraBanc Asset Management analitzen i donen la seva visió sobre els temes d’actualitat econòmica internacional. Recorda que amb el nostre Broker Online pots consultar la cotització dels principals mercats i fer simulacions de compra/venda d’accions a través del compte de valors virtual