Què són?
Una targeta solidària és la teva targeta visa MoraBanc de sempre, però més solidària. Perquè cada vegada que l’empris estaràs fent petites aportacions als projectes solidaris que tu triïs.
Com? Molt fàcil: l’aportació es farà automàticament arrodonint l’import de la compra realitzada. I per complementar la teva col·laboració, des de MoraBanc donarem la mateixa quantitat.
Aconseguir la teva targeta solidària MoraBanc és molt senzill: quan la sol·licitis, t’enviarem una altra targeta, amb la mateixa numeració, que substituirà l’actual.
MoraBanc i tu, solidaris
Des de sempre, MoraBanc col·labora amb moltes accions socials tant fent aportacions econòmiques a entitats sense ànim de lucre com donant suport logístic a les seves iniciatives.
Així, a MoraBanc volem contribuir a la justícia social i reafirmar-nos com a banca andorrana solidària.
Entitats col·laboradores
A Andorra hi ha un gran nombre d’entitats solidàries l’objectiu de les quals és contribuir a la cohesió i a la justícia social, tant al nostre territori com a escala internacional.
Ara, tu tens l’oportunitat de col·laborar amb elles i els projectes que duen a terme. Amb la teva targeta solidària MoraBanc podràs triar a quins vols sumar-te:
ADA
El projecte
Sensibilització en la igualtat de gènere. Mitjançant accions reivindicatives i campanyes, amb el propòsit de potenciar la visualització del paper i la importància de la dona en la nostra societat.
Sensibilització en la Salut de la dona. Organitzant jornades lúdic-esportives per tal de sensibilitzar i fomentar la participació ciutadana envers la promoció de la salut de la dona així com l’organització de diferents activitats xerrades-tallers informatius amb l’objectiu de promoure un estat saludable entre les Dones.
L’entitat
L’Associació de Dones d’Andorra, és una organització no governamental (ONG), que té com a objectius:
- Visualitzar i fomentar la participació de les dones.
- Promoure i exercitar valors i actituds, com els de la solidaritat i cooperació.
- Ser un punt de referència de dones i per a grups de dones.
- Dinamització i participació ciutadana.
Per tal de poder donar resposta a les diferents demandes d’informació-atenció, afavorir els processos d’autonomia i contribuir a la superació de situacions de desigualtat de gènere, es va crear el Punt d’Informació de la Dona; un servei gratuït i confidencial que vol donar veu a totes les dones, conèixer les propostes, els interessos, les necessitats que tenen, per continuar avançant plegades amb l’objectiu de construir una societat més igualitària.
AINA
El projecte
Lleure per a tots els infants!
Beques per a la realització de colònies: per a que aquells nens i nenes amb menys recursos econòmics puguin gaudir d’unes convivències divertides, saludables i, alhora, educatives.
Formació de monitores: per preparar les persones que treballen amb els nens i nenes d’Aina per tal que exerceixin la seva feina amb la millor preparació.
L’entitat
El lleure és una part essencial per al desenvolupament dels infants. El simple fet de compartir estones d’oci amb d’altres nens i nenes fomenta valors que són de gran importància per a la vida d’aquestes personetes. La solidaritat, la bondat, la complicitat en són alguns dels exemples més evidents.
Malauradament, però, no totes les famílies tenen els recursos suficients per garantir que els seus infants gaudeixin d’aquests moments. L’associació AINA treballa per oferir a tots els infants d’Andorra l’oportunitat de gaudir d’unes colònies o d’un cap de setmana d’aventura, entre altres activitats de lleure.
Aquest projecte, dinamitzat per voluntaris, ofereix un ventall d’activitats educatives durant el temps lliure i compta amb infraestructures adaptades per cadires de rodes i amb equipaments com sales de jocs, dormitoris, menjadors, espais oberts…
Associació del trastorn de l’espectre de l'autisme (AUTEA)
El projecte
Programa Grup Jove
Les persones joves amb TEA tenen dificultats per establir relacions socials i d’amistat que poden portar-los a situacions d’aïllament. El programa Grup Jove acompanya els joves i les seves famílies per abordar i gestionar aquestes situacions. El programa està en prova pilot des del 2019.
Programa d’atenció domiciliària “Suport a casa de 6 a 12 anys”
El servei d’atenció domiciliaria per a famílies amb infants amb TEA s’adreça a les famílies associades a AUTEA que tinguin fills amb TEA menors, d’entre 6 i 12 anys. Aquest projecte compta amb la col·laboració del Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i té com a objectiu enfortir les capacitats familiars, facilitar la comunicació i interacció, incrementar el desenvolupament dels menors i millorar la seva qualitat de vida.
L’entitat
AUTEA és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la divulgació del trastorn, la defensa i la gestió dels drets i els interessos legítims de les persones amb TEA d’Andorra i de les seves famílies. L’associació és membre de ple dret d’AUTISM EUROPE. Autea desenvolupa diferents programes a demanda dels associats per donar sortida a situacions de vulnerabilitat en què es troben les persones amb TEA i les seves famílies al nostre país.
Visita el web de Associació del trastorn de l’espectre de l'autisme (AUTEA)
Associació Hi Arribarem
El projecte
Fer gaudir del lleure a les muntanyes d’Andorra tant a l’estiu com a l’hivern, a les persones amb tota mena de diversitat funcional.
Andorra té unes muntanyes que porten a moltes persones d’arreu a desplaçar-s’hi per poder-ne gaudir, nosaltres fem que les persones del país amb tota mena de diversitat funcional ho puguin aconseguir, posant al seu abast tots els mitjans humans i mecànics necessaris.
Els voluntaris són el puntal de la nostra associació, el seu esforç i la implicació en el projecte, fa que les persones amb diversitat funcional trobin un caliu que fa de les sortides una gran festa.
Fer arribar a les persones amb diversitat funcional al Llac de l’Estanyó, dormir al Refugi de Sorteny, fer que baixin per les pistes d’esquí d’Arinsal, viure totes les sensacions que aquestes activitats comporten, trobar-nos en un dinar de Germanor a l’acabar l’any.
Treballem perquè els recursos econòmics de les persones amb diversitat funcional de les seves famílies i acompanyants, no sigui impediment per poder gaudir de totes les activitats, fent que siguin gratuïtes per a ells.
L’entitat
Associació per a la pràctica d’activitats de muntanya i esquí per a persones amb diversitat funcional.
Associació Marc GG
El projecte
L’associació no cobra cap quota a les persones que assisteixen a les reunions, atès que considera que aquestes persones tenen prou amb la seva pèrdua, i per tant mira de trobar petites subvencions perquè l’associació pugui anar tirant endavant, fent de tant en tant alguna activitat.
L’entitat
L’Associació Marc GG, d’ajuda mútua per a pares que han perdut un fill, és una associació sense cap ànim de lucre que es va constituir l’any 2012 arran de la mort de Marc González Galobardes, de 17 anys, fill de Francesc González i Rosa Galobardes, que són actualment el vicepresident i la presidenta de l’associació.
Inicialment es va crear només per a pares que havien perdut un fill, però actualment l’associació fa diferents reunions per a altres tipus de pèrdues, i dóna suport a persones que han perdut la seva parella, germans, etc.
Durant aquests quatre anys han passat per l’associació més d’una cinquantena de persones que buscaven ajuda per sortir d’aquest camí tan dur com és el dol.
Fundació Privada BOMOSA
Els projectes
El Jove Voluntariat Lector és un grup de joves estudiants que, en el seu temps de lleure, visiten els padrins a les residències o a casa seva i els llegeixen el que ells volen. A més a més, aprofitant els seus talents, també ofereixen espectacles de dansa i música.
L’entitat
La FUNDACIÓ PRIVADA BOMOSA és una entitat sense ànim de lucre que té entre els seus objectius principals realitzar, impulsar, coordinar i cooperar en la realització de programes i projectes destinats a la millora de la qualitat de vida de les persones, així com la protecció i regeneració del medi ambient, en l’àmbit del Principat d’Andorra.
Cooperació pel Desenvolupament Local
El projecte
Des del 2018, CDL organitza a Réo, unes colònies d’estiu amb un conjunt d’activitats socioeducatives, organitzades per monitors locals, que acullen de 50 a 100 infants durant els mesos d’estiu, l’equivalent a l’estació de pluges a Burkina Faso, ja que coincideix amb el període on hi ha més necessitats alimentàries i alhora els infants estan desocupats. L’objectiu del projecte és cobrir les necessitats bàsiques dels nens i nenes que hi participen així com mantenir-los ocupats i reforçar les mancances del sistema educatiu de la zona gràcies a les activitats educatives que s’ofereixen.
L’entitat: Associació de Cooperació pel Desenvolupament Local
L’associació de Cooperació pel Desenvolupament Local (CDL) té per objectiu emprendre projectes de desenvolupament sostenible en l’àmbit educatiu arreu del món. Sempre col·laborant amb les organitzacions i autoritats locals, lluitant perquè cada persona en cada lloc pugui viure amb els seus propis recursos i habilitats. Des de CDL creiem en les persones i en el reforç de les seves capacitats per tal de millorar les condicions de vida de tots i totes.
Carisma
El projecte
El projecte de Carisma consisteix en la gestió de botigues solidàries. Els productes a la venda provenen de la solidaritat de clients de la pròpia botiga, voluntaris i de les deixalleries, que aporten aquells que estan en bon estat.
La primera botiga benèfica va obrir al gener de 2011 amb l’ajuda del Comú de la Massana, que cedeix gratuïtament dos locals, un per a la botiga i un altre per a magatzem. Actualment també es poden trobar botigues de Carisma a Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria.
L’any 2014, Carisma va arribar a un acord de col·laboració amb Agentas perquè persones amb dificultats per a la inserció laboral treballessin a les botigues de l’ONG.
L’entitat
Carisma és una ONG que va posar en marxa un grup de voluntaris residents a Andorra de diverses nacionalitats al gener del 2011. L’associació té per objecte oferir ajuda a ONG’s o entitats sense ànim de lucre amb finalitats socials, principalment dins del territori andorrà, i oferir treball a persones en atur, en situació de necessitat social, escollides principalment entre joves i discapacitades.
Càritas
El projecte
Programa Suport: té com a objectiu afavorir i potenciar la millora de la qualitat de vida de les persones i famílies que es troben en situació de necessitat o risc social, mitjançant una resposta global i multidisciplinària que inclou el suport psicològic, l’assessorament legal i la intervenció social.
Programa Voluntariat: té com a finalitat fomentar actituds de solidaritat i d’ajuda mútua entre els integrants de la nostra societat i en general envers els més desafavorits. El projecte es concreta en la promoció del voluntariat social ja sigui en tasques d’acompanyament de persones grans o malaltes o bé en tasques de gestió interna de la nostra entitat.
L’entitat
Els valors cristians com a fonament per al canvi cap a la justícia social
Càritas Andorrana és la institució de l’Església que s’ocupa de coordinar, orientar i potenciar la seva acció social al Principat.
Càritas Andorrana és la federació de les Càritas parroquials del Principat; per aquest fet, les representa davant d’organismes diocesans, nacionals i internacionals. Entre els seus objectius destaca l’ajuda a la promoció de la persona i al desenvolupament integral de la dignitat de les persones que es troben en situació de precarietat.
La tasca social que Càritas porta a terme és àmplia i molt diversificada. A més de desenvolupar activitats adreçades a la inserció social de les persones en situació de pobresa i d’exclusió social, dedica també el seu esforç a la denúncia de les causes que provoquen les injustícies socials i que generen aquestes situacions. L’acció de Càritas Andorrana per l’eradicació de la pobresa té també una dimensió internacional, ja que pertany a la xarxa internacional de Càritas, formada per més de 162 Càritas nacionals amb presència a 198 països i territoris. Càritas Andorrana és també membre de Càritas Europa.
Per mitjà del Departament d’Acció Social, el Departament de Formació i Comunicació i el Departament d’Administració de Béns, Càritas Andorrana realitza la seva missió que es concreta en determinats projectes d’àmbit nacional i internacional:
- Programa Atenció Primària: Acollida, orientació i acompanyament de les persones en situació de risc social de les diferents parròquies. Té per finalitat atendre les necessitats bàsiques d’aquestes persones i promoure les seves capacitats per tal que puguin gaudir d’autonomia.
- Programa Voluntariat: Acompanyament de persones grans o malaltes i promoció del voluntariat social.
- Suport: Suport psicològic i assessorament legal per a famílies en dificultats.
- Mou-te: Atenció i reinserció social i laboral de persones sense llar residents a Andorra.
- Transeünts: Acollida de les persones sense llar no residents a Andorra.
- Rober: Recollida i distribució de roba i mobiliari de segona mà realitzada per persones amb necessitats socials i promoció de la gestió responsable del medi ambient.
- Cooperació internacional: Realització i finançament econòmic de projectes per al desenvolupament al tercer món.
- Banc d’Aliments: Aprofitament d’aliments i productes bàsics en favor de les persones en situació de greu necessitat.
- Altres: Campanya de sensibilització a les escoles, campanya de Reis, participació en la Plataforma d’ONG, col·laboració amb CECAS i el Centre Penitenciari, i “Estudi de necessitats socials a Andorra”
Creu Roja Andorrana
El projecte
L’objectiu del projecte de la targeta solidària és recaptar fons per aconseguir desfibril·ladors semi automàtics (DSA) per cedir-los als esdeveniments esportius que no en disposin i així cobrir preventivament una emergència molt greu com pot ser una aturada cardiorespiratòria.
L’entitat
La Creu Roja Andorrana, creada l’any 1981 està reconeguda per la Llei 89/2010 com a institució humanitària de caràcter voluntari i d’interès públic, que desenvolupa les seves activitats com a auxiliar i col·laboradora de les administracions públiques sota la protecció de l’Estat, conservant la seva independència i autonomia, amb plena acceptació dels 7 Principis del Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja.
La Creu Roja Andorrana es desenvolupa en diferents àmbits d’actuació on treballen professionals entregats, tant voluntaris com assalariats, per tal de donar suport al país i a les persones, especialment dels col·lectius més vulnerables.
La Creu Roja Andorrana s’organitza amb els serveis següents: Socorrisme, Intervenció Social, Joventut, Promoció i activitats de Salut Pública, Operacions internacionals, Formació, Difusió dels valors institucionals, i Transport sociosanitari.
Cooperand
El projecte
L’acció de voluntariat és un dels projectes més visibles i importants de Cooperand. Permet que, entre 12 i 15 andorrans i andorranes rebin formació durant 6 mesos per poder viatjar a Bolivia i realitzar tasques de voluntariat en una de les 8 llars d’acollida d’infants del carrer. En funció del perfil personal i professional de cada candidat les tasques a realitzar són diferents. Aquesta acció no acaba al juny, quan es dóna per finalitzada la formació, sinó que sobre el terreny Cooperand gestiona i coordina els seus voluntaris de molt a prop: el seu treball, els tallers/projectes que realitzen, la seva estada, la comunicació, la cobertura dels serveis bàsics, els seus desplaçaments, la coordinació i reunions setmanals, etc.
L’entitat
Amb els nens i joves que viuen al carrer
Cooperand amb Llatinoamèrica és una associació andorrana que treballa des del 2004 amb els infants del carrer a Bolívia. Nens, nenes, adolescents i joves, abandonats per les seves famílies, són acollits per les diferents llars amb les quals treballa el Projecte a Santa Cruz de la Sierra. Cooperand actua durant tot l’any sobre el terreny, liderant diferents projectes humanitaris i de desenvolupament en matèria educativa i proporcionant-los eines per a la seva futura reinserció social i laboral.
L’any 2005, Cooperand va muntar a Andorra la “Cadena de Padrins”. Avui, més de 80 famílies andorranes apadrinen un nen o nena d’aquestes llars i mantenen amb ells una correspondència fluïda i constant. Els infants reben l’afecte d’una nova família que ara sí que s’ocupa d’ells i la seva evolució és esperançadora.
Cooperand treballa també des del 2007 en programes de sensibilització enfocats al jovent del nostre país en col·laboració amb escoles, universitats i federacions esportives del Principat.
FADEA
La Federació Andorrana d’Esports Adaptats és una entitat que treballa per a acompanyar les persones amb discapacitat en qualsevol proposta esportiva que es pugui dur a terme. Ofereix dedicació, recursos i eines específiques per tal de millorar la qualitat a l’hora de realitzar l’activitat física.
El projecte
Donar suport i recursos a la carrera esportiva de l’esquiador paralpí Roger Puig
La FADEA destinarà els recursos que rebi de la Targeta Solidària de MoraBanc a donar suport i recursos a la carrera esportiva de l’esquiador paralpí Roger Puig, que participa en la Copa del Món d’esquí, competició en què ja ha sumat bons resultats que l’han situat entre els millors del món de la seva categoria. Puig va patir un accident als 14 anys, quan era membre de l’equip de la Federació Andorrana d’Esquí, que li va causar una hemiplegia a la part dreta del cos i la pèrdua de totes les funcions motrius.
Fundació Privada Clara Rabassa
El projecte
Amb els diners recaptats amb la targeta solidària, la fundació privada farà front a les despeses d’aquelles persones que estan a la residència i s’han quedat sense recursos econòmics.
L’entitat
Treballant pel benestar de la gent gran
La Fundació Privada Clara Rabassa és una organització sense ànim de lucre que vetlla pel benestar de la gent gran. L’esperança de vida a Andorra és una de les més altes del món; aquest envelliment de la població fa que les residències i els centres de dia siguin més necessaris que mai, per donar assistència a la gent gran i a persones amb dependència.
Per això, gràcies als béns de Clara Rabassa Torres cedits a l’església, es va crear la Fundació Privada Clara Rabassa, que acull gent gran, discapacitats, persones amb dependència i, fins i tot, gent sense recursos que pateixen problemes de soledat i mancances familiars.
La Residència Clara Rabassa és el servei principal de la Fundació. Està situada al centre d’Andorra la Vella i acull actualment una seixantena de residents i una vintena de persones que la utilitzen de centre de dia. Entre altres serveis, es proporciona ajuda a les famílies, suport en situacions de necessitat, control mèdic i d’infermeria, rehabilitació, etc. A més, la Fundació compta amb altres allotjaments, com els habitatges tutelats per a gent gran i persones amb mobilitat reduïda.
Fundació Privada IBO-ÀFRICA
El projecte
Centre de suport nutricional
L’entitat
Moçambic i l’illa d’Ibo
La República de Moçambic és un país ubicat al sud-est Africà, a la vora de l’Oceà Índic i dividit en dos pel riu Zambeze. Té una població al voltant de 21 milions d’habitants, la majoria dels quals sobreviu bàsicament gràcies a l’agricultura de subsistència o a la pesca tradicional.
Moçambic fou una antiga colònia portuguesa, i va accedir a la independència al 1975. Poc després es va iniciar una guerra civil entre dues faccions ideològiques oposades, una guerra que duraria fins al 1992. Mentrestant, al 1990, es va aprovar una Constitució que transformà l’Estat en una democràcia multipartidista, que es manté fins a data d’avui.
Malgrat haver assolit un cert grau d’estabilitat política, econòmica i social per impulsar el seu procés de desenvolupament, actualment les seves condicions de vida són pèssimes i Moçambic continua essent un dels països més pobres del planeta. Ocupa el lloc 168 sobre 177 països al rànquing de l’Índex de Desenvolupament Humà.
Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell
El projecte
IMPULS
Programa d’intervenció precoç
Hi ha nens i nenes que neixen amb un problema que comporta directament un dèficit intel·lectual, sensorial, o físic; per exemple, la síndrome de Down, sordesa o paràlisi cerebral. D’altres mostren un desenvolupament lent o alterat i els costa aprendre a caminar, o a parlar, o a vincular-se emocionalment amb els pares. Encara d’altres pateixen unes condicions de risc que els posen en perill de desenvolupar trastorns significatius quan es fan més grans, de vegades per problemes de manca d’estructuració familiar, per problemes de salut mental dels pares, o per problemes mèdics de tipus hereditari.
En tots els casos, la recerca demostra la importància d’una intervenció precoç, que proporcioni els recursos psicològics, mèdics, terapèutics, educatius i tecnològics adequats per a cada cas, i que permeti atenuar o corregir les conseqüències del dèficit.
Igualment important és acompanyar els pares en un moment extremadament difícil, i donar-los la informació i el suport necessaris perquè comprenguin les característiques, limitacions i possibilitats del seu fill i puguin participar en la seva educació de manera responsable, informada i creativa.
IMPULS té per objectiu dissenyar i aplicar tan aviat com resulta possible programes individualitzats d’intervenció, a fi de millorar fins on sigui possible el comportament i el nivell de desenvolupament de l’infant, i proporcionar el suport necessari als pares perquè se sentin acompanyats i puguin intervenir de forma constructiva en l’educació i el tractament especialitzats dels seus fills.
L’entitat
Per una societat plenament inclusiva
La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell es va crear l’any 1969 i té per missió proporcionar atenció i suport a les persones amb discapacitat, a fi d’afavorir els seus aprenentatges i desenvolupament personal, millorar o mantenir fins on sigui possible la seva capacitat d’autodeterminació i autonomia personals, i assegurar el màxim benestar personal i qualitat de vida possible al llarg de tota la seva vida.
Al llarg dels anys, la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell ha anat desenvolupant un ventall cada cop més ample de recursos i suports especialitzats que es concreten en una sèrie de programes que abasten una edat o un àmbit específics d’actuació:
Programa d’Intervenció precoç – IMPULS.
Programa d’Escolarització amb Suport – PROGRÉS.
Programa d’Educació Especial – EDES.
Programa de Treball amb Suport – AGENTAS.
Programa de Tallers Ocupacionals – XERIDELL.
Programa de residència i habitatge – L’ALBÓ.
Com a principal institució andorrana d’atenció i suport a la discapacitat, La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell té signat un Conveni de Col·laboració amb el Govern d’Andorra.
Actualment, la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell atén a 286 persones, des de nadons a persones grans, afectades de discapacitat intel·lectual, trastorns generalitzats del desenvolupament, malalties mentals, dèficits sensorial, dèficits neuromotors i altres condicions discapacitants.
La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell fa seus els postulats de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat, propugnada per l’ONU l’any 2006, la finalitat de la qual és “promoure, protegir i assegurar el ple gaudiment, en condicions d’igualtat, dels drets fonamentals i de les llibertats a totes les persones amb discapacitat i promoure el respecte a la seva inherent dignitat”.
Visita el web de Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell
Fundació Privada Tutelar
El projecte
L’entitat va iniciar el seu projecte per acompanyar i defensar els drets de les persones grans, persones que pateixen trastorns mentals, persones amb diversitat funcional, així com menors en risc social; en realitat totes aquelles persones que estant sota una gran vulnerabilitat no es poden governar per elles mateixes.
I, és l’increment de les persones ateses al llarg d’aquests vuit anys de funcionament, que ens fa considerar que la Fundació Tutelar respon a una necessitat de la nostra societat.
Amb els diners recaptats amb la targeta solidària es finançaran els diversos projectes de la Fundació a fi de continuar la tasca fundacional que s’ha desenvolupat gràcies al compromís amb les Institucions públiques i privades, particularment a través de les instàncies judicials i de les famílies, que ens confien la protecció de les persones incapacitades i/o dels seus familiars.
L’entitat
La Fundació Privada Tutelar del Principat d’Andorra (en endavant Fundació) té com a missió:
- Protegir les persones incapacitades o en procés d’incapacitació que se li assignin, ja sigui gent gran que ho necessiti, ja sigui persones que pateixin trastorns mentals o persones amb discapacitat que no puguin governar-se, així com els menors en situació d’abandonament o en risc. Les finalitats i l’àmbit d’actuació s’estenen a la protecció i l’atenció a la persona i els seus béns, en els termes que s’estableixi en la corresponent sentència judicial. Es tracta doncs, de la prestació d’un servei d’interès general que té el seu fonament legal en la Llei 15/2004, del 3 de novembre, qualificada d’incapacitació i organismes tutelars.
- Demostrar de manera molt clara la solidaritat amb les necessitats i els problemes de les persones incapacitades i les seves famílies, mitjançant suport i ajuda; així com sensibilitzar la societat andorrana per aconseguir la seva implicació i compromís.
- Dur a terme les actuacions de la Fundació amb total independència i autonomia, atès que l’interès superior que les guia és la qualitat de vida de la persona atesa i la seva protecció amb respecte i confidencialitat.
L’àmbit d’actuació de la Fundació és el del Principat d’Andorra.
Infants del Món
El projecte
Llar Infants del Món-Cambotja
La Llar Infants del Món-Cambotja es va construir en 3 fases (2003-2005) i acull actualment 68 infants orfes o fills de famílies amb greus problemes econòmics, que no puguin cobrir les seves necessitats bàsiques.
L’objectiu de la Llar és proporcionar als infants acollits, un espai segur en un ambient familiar. Donar-los-hi accés a l’ensenyament i a la salut, en un entorn favorable pel seu desenvolupament integral com a individu que en la seva edat adulta es pugui integrar a la societat del seu país.
Assisteixen a les escoles del Govern i a la Llar reben classes de repàs, llengua khmer, física, química, matemàtiques i anglès i fan activitats extraescolars; ceràmica, manualitats, danses tradicionals, classes d’informàtica i llegeixen a la biblioteca, per potenciar les seves habilitats físiques i creatives.
El personal és autòcton i està format per 2 coordinadors, 1 administratiu, 4 educadors, 3 cuineres i 1 personal tècnic, que viuen a la Llar, i 14 professors externs. La Llar està gestionada per la Consellera, que des d’Andorra delegem, i que és qui s’encarrega dels infants, dels treballadors i del funcionament de la Llar.
L’entitat
Infants del Món som una organització no governamental (ONG) andorrana, fundada l’any 1999.
Els nostres objectius són transformació de les condicions de vida dels nens i nenes de famílies pobres de països en vies de desenvolupament, defensant els drets dels infants, respectant la seva cultura i les seves creences, per evitar l’exclusió de la seva societat, per mitjà de l’escolarització.
Les nostre actuacions van dirigides als infants, perquè ells són les víctimes innocents i perquè creiem que tots els infants tenen dret a rebre educació, alimentació, habitatge i l’atenció mèdica adequada, perquè puguin tenir una vida digna i equilibrada.
Inicialment els programes d’Apadrinament anaven dirigits als infants de Vietnam, amb els anys ens hem extès a altres països on els infants també ens necessiten i actualment tenim programes d’apadrinament a Xile, Filipines, Perú, Cambotja i Nicaragua. L’apadrinament possibilita als fills de famílies pobres l’escolarització perquè surtin de la misèria i gaudeixin d’un futur. Amb l’expansió dels programes els objectius s’han diversificat, i amb el temps, i col•laborant amb altres organitzacions, ajudem a l’erradicació dels maltractaments, de la malnutrició i de qualsevol forma d’abús o discriminació en contra dels infants. L’apadrinament no implica exclusivament l’infant apadrinat, contribueix al benestar de la seva família i de la comunitat.
Amb el propòsit de beneficiar el màxim nombre d’infants, cada any hem portat a terme projectes de construcció
- 14 Escoles Maternals (Vietnam i Cambotja)
- 9 Escoles Primàries (Vietnam i Cambotja)
- 1 Lycée (Cambotja)
- 1 Escola per a infants discapacitats (Vietnam)
- 1 Col•legi (Cambotja)
- 1 Dispensari (Vietnam)
- 1 Maternitat (Vietnam)
- 1 Pavelló Pediàtric en l’hospital de la Comuna (Cambotja)
- 1 Pensionat per estudiants universitaris (Vietnam)
- 1 Guarderia (Vietnam)
- 1 Biblioteca (Vietnam)
- 2 Residencies d’estudiants (Vietnam)
- 1 Centre d’invidents (Vietnam)
- Línia elèctrica (Vietnam)
- Reformat 2 Orfenats (Brasil i Vietnam)
- Llar d’acolliment “Infants del Món” (Cambotja)
- Teulat sala de calderes (Romania)
- Sala de jocs per a leproseria (Vietnam)
- Renovació teulat d’un orfenat (Romania)
- Reparació dispensari de la Comuna (Cambotja)
Hem comprat
- 1 Rentadora industrial (Romania)
- Material escolar (Vietnam)
- Material pedagògic i musical (Vietnam)
Hem portat a terme
- 2 Projectes contra la desnutrició crònica infantil (Perú)
- 2 Projectes desenvolupament Comunitari (Filipines)
- Curs FP (Filipines)
- Projecte contra el maltractament Infantil (Perú)
Hem participat en la reconstrucció
- Terratrèmol del Perú (2007)
- Tifó de Filipines (2008)
- Tifons a Vietnam
Aquest projectes haguessin estat inviables, sense l’inestimable suport del Govern d’Andorra, els Comuns, l’ABA, diverses empreses d’Andorra, associacions culturals i esportives i de molts particulars.
La Gavernera (CAI)
L’entitat
La Gavernera (CAI) és un centre d’acolliment per a infants i joves en risc social gestionat per al Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació del Govern d’Andorra. amb la col·laboració dels clients i MoraBanc, el CAI es compromet a crear un fons per invertir en beques per a estudis post-obligatoris que cursin els menors que resideixen al centre, per a activitats extraescolars dels menors i per a activitats de reforç per aquells infants i joves del CAI que ho puguin requerir.
Mans Unides
El projecte
Millorar l’equipament escolar de l’escola “Anna Maria Jou” al Senegal
L’escola de primària “Ana Maria Jou” de Mampatim, al Senegal, funciona des de 2018 amb 3 classes de 50 alumnes cadascuna i està gestionada per les religioses de les escoles Pies, amb qui Mans Unides Andorra ha treballat al llarg dels anys.
Amb aquest projecte, es vol construir un edifici que acollirà l’administració, la secretaria, el magatzem i la cantina de l’escola.
L’entitat
L’any 1982 es va fer a Andorra la primera campanya de Mans Unides seguint els objectius de l’organització espanyola Manos Unidas, organització no governamental pel desenvolupament (ONGD) creada el 1960.
La nostra finalitat és pal·liar la fam al món lluitant contra les desigualtats impulsant el compromís social envers els més desafavorits del planeta.
Tots els membres de l’equip són voluntaris.
Els nostres objectius són:
- Finançar projectes de desenvolupament (educatius, sanitaris, socials i agropecuaris) que ens sol•liciten directament des de l’Àfrica, l’Àsia i l’Amèrica Llatina.
- Sensibilitzar i informar l’opinió pública del nostre país sobre la realitat dels països en via de desenvolupament.
Téléthon Andorra
El projecte
Recollida de fons que permetin a les famílies d’Andorra que pateixen malalties genètiques l’accés a la investigació i als tractaments apropiats per a cada malalt.
L’entitat
L’associació té per objecte:
- Promoure i fomentar els principis i objectius del Téléthon francès, relatius a la col·lecta de fons per a la investigació de les miopaties.
- Organitzar campanyes de col·lecta de fons i manifestacions a favor del Téléthon per tal de permetre als malalts i a les famílies d’Andorra, afectats per malalties genètiques, gaudir dels resultats d’aitals investigacions i dels tractaments apropiats per a cada malalt.
- Col·laborar amb el Téléthon francès i, més endavant, amb qualsevol associació espanyola similar.
Unicef Comitè d’Andorra
El projecte
Els diners recaptats amb la targeta solidària es destinen a la creació d’un centre Insaka a Zàmbia per promoure el desenvolupament de la primera infància.
En aquests centres els infants i els seus pares i cuidadors rebran el suport necessari per adquirir bones pràctiques saludables en la cura, la nutrició, l’educació i el joc amb els seus fills i les seves filles. Es tracta d’un projecte pilot que vol incrementar el nombre dels centres Insaka a escala nacional.
L’entitat
Treballant per garantir els drets de la Infància arreu.
El somriure d’un infant és la porta que dóna pas a l’esperança, l’esperança de crear un món on tots els nens i nenes gaudeixin dels mateixos drets, tinguin les mateixes oportunitats i puguin, així, contribuir a la creació d’un món millor per a les futures generacions. Actualment, però, 17.000 nens i nenes moren cada dia com a conseqüència de la pobresa en què viuen immersos (UNICEF, 2013). UNICEF treballa per garantir que tots els infants, sense distinció de raça, sexe o religió, visquin amb la màxima dignitat, lliures per fi de la pobresa i la misèria. Per aconseguir-ho, i prenent com a base la Convenció sobre els drets de la Infància, UNICEF centra els seus esforços en les següents prioritats:
- Educació de les nenes, perquè tots els nens i totes les nenes vagin a l’escola i rebin una educació de qualitat
- Desenvolupament integral de la primera infància per assegurar-los el millor començament en la vida
- Immunització i “més”. No més morts evitables
- Lluitar contra el VIH/SIDA i divulgar les maneres de prevenir-lo
- Protegir les nenes i els nens de la violència, l’explotació, els maltractaments i la discriminació
El Comitè Nacional d’Andorra per l’UNICEF (CNA) neix al 1994 com a organització no governamental amb la voluntat de donar suport als objectius d’UNICEF. Des de la creença que un món millor per a la Infància és possible, Andorra se situa com un país que pot ser pioner en la protecció dels drets dels nens i les nenes tant a nivell nacional, com internacional. Mitjançant projectes de cooperació per al desenvolupament, així com també amb la promoció de la Convenció dels Drets de l’Infant i l’Educació per al Desenvolupament a la societat andorrana, el CNA col·labora en la millora de la vida dels infants arreu del món.
Informació sobre el tractament de dades de caràcter personal
En compliment de la Llei 15/2003 del 18 de desembre de protecció de dades personals, el client autoritza a què les dades de caràcter personal del sol·licitant consignades en aquest formulari s’incorporaran en fitxers el titular i responsable dels quals és MORA BANC GRUP, SA – MORA BANC, SAU (en endavant, “MoraBanc”) perquè es tractin amb la finalitat de tramitar el servei sol·licitat i, si és el cas, donar compliment als contractes que finalment es formalitzin, com també verificar-ne la correcció operativa.
El sol·licitant autoritza expressament que MoraBanc li pugui enviar comunicacions comercials o promocionals de productes i serveis, així com informacions del propi Banc, socials o d’altres activitats, en paper o per mitjans electrònics (entre altres, missatges curts (SMS) al telèfon mòbil, correu electrònic, etc.). Aquest consentiment té sempre caràcter revocable, sense efectes retroactius.
El fet d’emplenar aquest formulari implica que el sol·licitant reconeix que la informació i les dades personals que indica són seves, exactes i certes; en cas contrari, MoraBanc declina tota responsabilitat per la manca de veracitat o de correcció de les dades.
El sol·licitant autoritza a comunicar o interconnectar dites dades a tercers que formin part del grup d’empreses de MoraBanc, entitats dedicades fonamentalment a l’àmbit financer, assegurador i de prestació de serveis, considerant-se el sol·licitant informat d’aquesta cessió en virtut de la present clàusula. El sol·licitant autoritza que se li remeti informació sobre qualsevol producte o servei que comercialitzin aquestes empreses.
El responsable del tractament de les dades és MoraBanc. El sol·licitant queda informat de la possibilitat d’exercitar els drets d’accés, rectificació, supressió i oposició en els termes establerts en la legislació vigent.
Aconsegueix la teva targeta solidària
Si vols ser una entitat col·laboradora, uneix-te a nosaltres!
Com a entitat social que treballa al territori andorrà, MoraBanc t’ofereix la possibilitat de sumar-te a aquesta iniciativa. Consulta els requisits i les condicions prèvies per ser part del projecte de la targeta solidària com a entitat col·laboradora.
Si estàs interessat, ompliu el formulari i MoraBanc es posarà en contacte amb tu per informar-te sobre el procés d’adhesió.