#MoraBancExperts

Un estiu amb els mercats volàtils

MoraBanc 2024-10-15

El mes de setembre va estar marcat per un canvi de tendència en la política monetària als Estats Units i per l’anunci d’un pla d’estímul econòmic a la Xina. Els bancs centrals van tornar a ocupar el centre de l’escena, amb la Reserva Federal dels EUA iniciant un nou cicle de reducció de tipus d’interès, fent una primera retallada contundent de 50 punts bàsics, situant-los al 5 %. A Europa, el Banc Central Europeu va continuar el cicle de baixades, tot rebaixant la taxa de dipòsit en 25 punts bàsics per segona vegada en l’any, fins al 3,50 %, i la taxa principal de refinançament en 60 punts bàsics, fins al 3,65 %. Així doncs, el panorama monetari marcava un gir cap a polítiques expansives a escala global, amb la previsió de noves retallades progressives de cara a finals d’any.

Malgrat que tradicionalment setembre ha estat un mes desfavorable per a la renda variable, els mercats globals van mantenir una tendència alcista. Tot i algunes correccions inicials, la majoria dels índexs van tancar el mes en positiu. A Europa, l’Euro Stoxx 50 va pujar un 0,86 %, mentre que als EUA l’S&P 500 i el Nasdaq 100 van avançar un 2,02 % i un 2,48 %, respectivament. A l’Àsia, els mercats van registrar resultats mixtos. Els índexs xinesos van destacar positivament, amb el Hang Seng augmentant un 17,48 % gràcies a les mesures de reactivació econòmica impulsades pel govern xinès. En contrast, el Nikkei japonès va caure un -1,88 %.

Macroeconomia i política monetària

Estats Units: El creixement va ser moderat en la primera meitat de l’any, i la demanda interna privada es va mantenir sòlida. S’espera que el creixement es mantingui al voltant del 2 % per a la segona meitat de l’any i un aterratge suau (soft landing) continua sent el cas de base. Tot i així, el risc de recessió continua sent superior a la mitjana, ja que el mercat laboral podria trobar-se en un punt d'inflexió i una nova disminució de la demanda de llocs de treball pot provocar un augment més gran de l’atur.

Mercat laboral als EUA

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Europa: L'economia va créixer al voltant del seu potencial en el primer semestre i s’espera que també ho faci en el segon semestre. Els riscos estan esbiaixats a la baixa. La despesa dels consumidors ha decebut fins ara, però a nivell de mercat laboral la taxa d’atur s’ha mantingut baixa (6,4 %).

La pressió per una política monetària agressiva està disminuint, el BCE ha reduït ja dos cops els tipus en 50 punts bàsics en total i s'espera que els retalli dues vegades més aquest any.

Convé destacar a Europa com a riscos principals una disminució de la confiança per l'augment dels riscos (geo)polítics que podrien mantenir alta la taxa d'estalvi i afectar la inversió.

Xina: Després d'un creixement millor de l'esperat en els primers mesos de l'any, l'impuls del creixement s'ha suavitzat en el segon trimestre.

Els principals obstacles per al creixement a curt termini provenen de la crisi immobiliària i la baixa confiança dels consumidors.

El mes de setembre el Banc Popular de la Xina, juntament amb el govern, ha adoptat una sèrie de mesures per impulsar l’economia amb un clar objectiu de retornar als agents xinesos les ganes de consumir i d’invertir, tot recolzant el sector financer i l’immobiliari i el mercat de valors.

A la Xina baixa confiança dels consumidors i feblesa del mercat immobiliari

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Perspectives de mercat

Pel que fa al mercat de renda variable, ens mantenim neutrals en l’actiu per unes dades d’activitat encara resilients, la continuació del procés de desinflació, el creixement dels beneficis i les expectatives de més retallades de tipus. La bona temporada de resultats i l’expectativa de beneficis en el segon trimestre de l’any als Estats Units i al Japó també recolza l’actiu.

Tot i això, el risc augmenta amb un mercat laboral americà que comença a debilitar-se i podria afectar la capacitat de consum de les llars nord-americanes.

D’altra banda, les mètriques de valoració de la renda variable a nivells globals es troben a la part alta de la mitjana dels últims 20 anys, liderades pel mercat nord-americà (principalment per les megacaps). En canvi, fora de les 7 magnífiques, les valoracions estan més en línia de la mitjana a mitjà termini. A Europa les perspectives per a la zona de l'euro són més febles que per als EUA.

La feblesa en la recuperació manufacturera global és un obstacle per a les accions de la zona de l'euro.

Els beneficis empresarials, la tendència del consum encara sòlida i el mercat laboral i de fons les eleccions nord-americanes són clau per a la renda variable durant els propers trimestres.

Pel que fa a l’actiu de renda fixa, amb les retallades dels tipus per part dels bancs centrals, els tipus a llarg termini s’han ajustat molt, el 10 anys US ha passat del 4,46 % a principis de juliol al 3,78 % a tancament de setembre (-68 pb), i a Europa el 10 anys Alemany ha passat del 2,60 % a principis de juliol al 2,12 % (-48 pb). D’altra banda, les corbes també s’han aplanat. El mercat descompta retallades de tipus importants.

Aquest moviment fa que canviem el posicionament de positiu a neutral, tot i continuar constructius a mitjà termini, i seríem oportunistes i compraríem si els rendiments reboten una mica des dels seus mínims recents tot mantenint la cautela a nivell de duració.

Dins el crèdit, el posicionament el mantenim neutral, tant als Estats Units com a Europa. Tot i això, el moment de retallada dels tipus d’interès pot generar certa volatilitat si les expectatives del mercat difereixen del que facin els bancs centrals.

Als Estats Units, en un entorn de creixement positiu i de soft landing, les retallades de tipus són favorables per al crèdit.

A nivell de qualitat creditícia, els bons de pitjor qualitat (high yield) i de rating més baix CCC són els que corren més risc a l’hora de poder tenir impagaments. D’altra banda, els diferencials de crèdit, tant IG com HY, estan molt ajustats en relació a la mitjana històrica (però en especial el HY).