#MoraBancExperts

Panorama econòmic: mirant de cara al 2025

MoraBanc 2024-12-06

Acabem de tancar un mes on la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units, va impactar en els mercats financers globals. Es van registrar forts moviments en la renda variable, els actius digitals, les divises i les matèries primeres.

Als Estats Units, els índexs van tornar a assolir màxims històrics: l’S&P 500 va superar per primera vegada els 6.000 punts, amb un avançament mensual del 5,73%. L’índex de les petites companyies nord-americanes, el Russell 2000, va ser el gran protagonista del mes, i es va revalorar en un 10,84% davant les perspectives de polítiques proteccionistes impulsades per Trump, que podrien beneficiar especialment les empreses orientades al mercat intern. També l’índex tecnològic, el Nasdaq 100, va mostrar un comportament positiu, amb una revaloració del 5,23% durant el mes de novembre.

En canvi, Europa i Àsia van experimentar retrocessos generalitzats: l’Euro Stoxx 50 i el Nikkei 225 van caure un -0,48%, i un -2,23%, respectivament, afectats per la incertesa sobre possibles aranzels. La borsa xinesa, especialment vulnerable als riscos proteccionistes, va veure com l’índex Hang Seng es desplomava un -4,40%.

Macroeconomia i política monetària

Després de les eleccions als EUA, ha augmentat la incertesa sobre el creixement global i la política monetària.

Si el nou Govern dels EUA implementa aranzels sobre les importacions, això podria afectar el creixement global amb una baixada del comerç internacional i una incertesa més gran en la política comercial.

En l’escenari base de cara al 2025, es preveu que el creixement global continuï sent resilient gràcies a la millora del creixement dels salaris reals, els estímuls a la Xina i una política monetària global més laxa.

Tanmateix, persisteixen riscos a la baixa per la desacceleració del mercat laboral nord-americà i la possibilitat d'aranzels més alts sobre les importacions.

La desinflació hauria de continuar als mercats desenvolupats, però si s'implementen els aranzels, aquests podrien provocar un augment puntual en els nivells dels preus, especialment als EUA.

Augment de la taxa d’atur en les principals economies

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Estats Units

La incertesa macroeconòmica i de la política monetària ha augmentat després de les eleccions als EUA.

Si s'implementen, les tres mesures polítiques clau (reducció d'impostos / estímul fiscal, aranzels més alts sobre les importacions i menys immigració) podrien presentar un cert risc alcista per a la inflació dels EUA de cara al 2025.

Les implicacions per a la perspectiva de creixement continuen sent incertes, encara que els preus baixos del petroli i la possible desregulació podrien actuar com a factors de suport.

El risc de recessió es manté per sobre de la mitjana, ja que el mercat laboral podria estar en un punt d'inflexió.

S'espera que la Fed continuï amb el cicle de baixada de tipus de cara al 2025, tot i que podria ser més lent.

Contribució al creixement del PIB EUA

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Europa

L'economia ha crescut al voltant del seu potencial.

  • Riscos de creixement: l'economia creix a un ritme moderat, però hi ha preocupació per la debilitat del mercat laboral alemany i la incertesa sobre possibles aranzels als EUA.
  • Inflació moderada: tot i que la inflació en serveis es manté alta per la recuperació salarial, s'espera que continuï moderant-se al 2025 i torni a l'objectiu una vegada es redueixi la pressió salarial.
  • Política monetària del BCE: el Banc Central Europeu ha reduït els tipus d'interès recentment i probablement continuarà amb retallades graduals el 2025, amb la possibilitat d'accelerar si la situació econòmica empitjora. Si la incertesa comercial afecta l'activitat econòmica i el mercat laboral, el BCE podria prendre mesures més contundents per mantenir l'estabilitat.

PMI Alemanya

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Xina

L'impuls de les exportacions està ajudant el creixement a curt termini, abans que es materialitzi la incertesa sobre els aranzels provinents dels EUA.

El Govern continua aplicant durant el 2025 mesures d'alleujament fiscal i monetari per donar suport a la demanda interna i compensar els xocs externs, mentre persisteix la pressió deflacionista. Les mesures actuals estan principalment enfocades al control de riscos més que a estimular directament l'economia.

Japó

El PIB va créixer un 2,9% al segon trimestre gràcies a la demanda interna, però el consum va mostrar signes d'alentiment al tercer trimestre, en el tercer trimestre el PIB ha caigut en el 0,9%.

  • S'espera que els salaris reals millorin i que la confiança dels consumidors augmenti, i donin suport a la despesa.
  • La inflació subjacent es manté estable, però s'espera que augmenti gradualment amb l'increment dels costos d'energia, importacions i salaris.
  • El Banc del Japó (BoJ) va continuar mantenint-se inactiu en la reunió d'octubre. No obstant això, va mantenir la seva postura en què es produirà una nova pujada de tipus si l'economia evoluciona d'acord amb les expectatives. La renovada debilitat del ien i els signes temptatius d'estabilització del mercat laboral als EUA afegeixen confiança per a una pujada de tipus en els propers mesos.