#MoraBancExperts

Impacte en els mercats de la victòria de D. Trump en les Eleccions nord-americanes

MoraBanc 2024-11-12

El passat 5 de novembre, Donald Trump va assegurar una còmoda victòria en les eleccions nord-americanes, aconseguint el control tant al Senat com al Congrés (52 de 100 escons, i 277 de 538, respectivament). Aquest resultat consolida una majoria republicana després de quatre anys de domini demòcrata i proporciona al govern de Trump un ampli marge de maniobra per implementar les seves polítiques, basades en un comerç exterior fortament proteccionista, una fiscalitat més favorable per a les empreses i una major pressió sobre la Reserva Federal per reduir els tipus d’interès.

Les polítiques de D. Trump

La victòria de Donald Trump amb majoria republicana a les dues cambres del Congrés implica un canvi significatiu en les polítiques comercials, fiscals i de regulació als Estats Units. Un dels pilars de la seva proposta és l'augment dels aranzels, especialment dirigits a la Xina i a altres països amb superàvit comercial amb els Estats Units, com Vietnam i algunes economies europees. Aquesta política proteccionista busca estimular la producció nacional i reduir la dependència d’importacions. La postura més dura en política comercial es complementa amb una renovada pressió sobre la Reserva Federal per forçar una baixada dels tipus d’interès, un objectiu que xoca amb el principi d'independència que defensa el president de la Fed, Jerome Powell. En l’àmbit fiscal, Trump vol implementar un marc fiscal més avantatjós per a les empreses nord-americanes amb l’objectiu de compensar l'impacte dels nous aranzels i una mà d’obra que es preveu més escassa amb les polítiques restrictives en matèria d’immigració.

Països i sectors afectats

Aquest conjunt de polítiques té diverses implicacions tant a nivell de regions com de sectors. D’una banda, Europa i la Xina es perfilen com les economies més afectades per l'enduriment comercial. En particular, sectors com l'automòbil, amb una elevada exposició al comerç internacional, podrien patir les conseqüències de l’increment de costos associats a les tarifes comercials i la reducció de la demanda en mercats estratègics. Per contra, als Estats Units, sectors com l’energia tradicional (especialment el petroli i el gas), les finances, el sector industrial (per la probable expansió en la construcció d'infraestructures) i els materials (metalls i mineria) podrien beneficiar-se d’una relaxació reguladora i un impuls addicional a la producció nacional. També es preveu un estímul per a les petites i mitjanes empreses orientades al mercat domèstic nord-americà, que es veurien protegides de la competència estrangera.

Implicacions en els mercats

Aquests canvis tenen un impacte directe en els mercats de renda fixa. Les polítiques fiscals i comercials proteccionistes de Trump podrien desembocar en una inflació més elevada, especialment a curt i a mitjà termini, fet que portarà a tipus més alts, més temps. Això, a la vegada, tendiria a elevar les rendibilitats dels bons dels Estats Units, amb afectacions notables a la part llarga de la corba. En aquest escenari, les rendibilitats a nivell global també podrien experimentar increments, especialment els bons dels mercats emergents, que s’enfronten no només a l'alça de les TIRs, sinó també a una pressió afegida per l'enfortiment del dòlar. En crèdit també s’hauria d’observar repunt de les TIRs.

Bo 2 anys i 10 anys nord-americà

Font: Bloomberg i elaboració pròpia

Pel que fa a la renda variable, és probable que les mesures estimulin el creixement a curt termini i que això es tradueixi en una millora de les rendibilitats de les accions nord-americanes. Aquest fet podria eclipsar altres mercats, tot afegint importància a la selecció de companyies i sectors fora dels Estats Units. La Xina, per la seva banda, s’enfrontarà a reptes considerables davant una potencial reducció de les seves exportacions que requerirà estímuls domèstics addicionals per intentar impulsar la seva economia.

En altres actius alternatius com les criptomonedes, l’impacte podria ser positiu ja que durant la seva campanya Trump va fer diverses promeses dirigides a la comunitat cripto que podria impulsar l'adopció i el creixement del sector, tot reduint les barreres reguladores i incentivant la innovació i l’expansió de projectes al país.

Pel que fa a l’or, les polítiques expansives i d’augment de la despesa pública haurien d’atreure l’interès inversor en aquest actiu físic.