Innovacio i tecnologia

El blockchain, més enllà de les criptomonedes

Les tecnologies descentralitzades que utilitzen tècniques criptogràfiques seran les protagonistes en l’evolució digital dels pròxims anys. Aquesta tècnica, més coneguda com a blockchain, s’associa majoritàriament a les criptomonedes, i tot i que és cert que aquesta ha estat la seva primera aplicació pràctica, és només la punta de l’iceberg de les possibilitats que pot generar.

Les aplicacions de la tecnologia blockchain són múltiples i molt útils, ja que permeten optimitzar processos i serveis que serien costosíssims de desenvolupar fent servir altres sistemes. Entre els casos d’ús que ja s’estan duent a terme trobem sistemes de vot electrònic on es pot certificar que no s’ha produït cap manipulació; l’autenticació de títols educatius; mercats de subministraments com a primeres matèries, energia i sistemes de seguretat i autorització incorruptibles. Els usos són molts, en seran molts més, i aquesta tecnologia entrarà a la nostra vida de manera transparent, de la mateixa manera que hem integrat el Whatsapp, per exemple.

Mentre avança en altres àmbits, el vessant financer i d’inversió continua sent el camp principal del blockchain, els anomenats actius digitals. Aquesta nova forma d’entendre els mercats tenia com a objectiu descentralitzar el sector financer, eliminar els intermediaris i que la gent fos sobirana i independent en les relacions econòmiques. Desafortunadament, la realitat està sent una altra, ja que aquesta llibertat també comporta moltes responsabilitats, i una gestió del risc per a la qual no tothom està preparat, perquè requereix coneixements i recursos en molts àmbits. Per exemple, la ciberseguretat davant de hackers, protocols defectuosos, estafes, etc. Així i tot, el blockchain està tenint una adopció massiva, equivalent a la que va tenir internet als anys 2000.

Andorra ha fet una aposta clara per aquesta tecnologia i les seves possibilitats i ha aprovat un marc regulador pioner en l’àmbit mundial, que té el potencial de transformar una part de l’economia andorrana. S’ha creat una comunitat digital molt important al país. Visitant alguns coworkings, ens trobarem molts professionals treballant en projectes digitals i altres activitats d’alt valor afegit. MoraBanc també avança per aquest camí de manera decidida.

En un futur no gaire llunyà, tot, o gairebé tot, serà susceptible de tenir una representació digital: les accions d’una empresa, els bons d’un govern o les participacions en un fons d’inversió seran actius digitals perquè serà molt més eficient i transparent que sigui així. A MoraBanc, hem creat un departament d’actius digitals amb l’objectiu d’entendre les noves necessitats dels nostres clients i incorporar aquestes noves oportunitats dins del marc d’un banc tradicional, regulat i segur. Es va dir que el blockchain era una amenaça per als bancs, però probablement aquesta tecnologia es convertirà en una línia interessant de creixement per a les entitats que sàpiguen llegir les possibilitats que ofereix.

Publicat a l’Especial Transformació Digital del Diari d’Andorra. Nov 22