Quins són els ciberdelictes vinculats al Coronavirus més freqüents?
Els ciberdelictes més habituals són els anomenats phishing i smishing. En aquests moments, el phishing es cola a través d’e-mails en què els delinqüents suplanten un organisme oficial i, mitjançant un enllaç, intenten redirigir l’usuari a una pàgina falsa perquè aquest hi introdueixi les seves dades personals i/o bancàries. En d’altres ocasions, aquest e-mail adjunta un fitxer que, en obrir-lo, descarrega una aplicació maliciosa que infecta el teu dispositiu (malware) i va “pescant” les teves dades confidencials (número de compte o de targeta, etc.). El smishing és similar, es diferencia simplement en el fet que els canals utilitzats són els SMS i les eines de missatgeria instantània. Si vols més informació sobre el phishing, pots llegir aquest post del nostre blog.
Tingues cura i estigues atent si reps un missatge d’un destinatari que no coneixes, o bé d’algú que intenti suplantar la identitat d’un organisme o d’una entitat de crèdit. Fixa’t bé en l’adreça electrònica d’origen dels e-mails i en que no tingui afegits o símbols estranys.
Aquests dies s’estan donant tot un seguit d’exemples d’aquests intents de frau:
- A Espanya s’ha difós un WhatsApp suplantant el Ministeri de Sanitat amb recomanacions per fer front a la COVID-19. El text comença amb el titular “Alerta per coronavirus. Missatge urgent del Ministeri de Salut” i incorpora un enllaç cap a una pàgina falsa de venda de mascaretes.
- Un e-mail de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que inclou un botó a través del qual, suposadament, pots descarregar-te les mesures de seguretat que cal aplicar davant del coronavirus, signat per una tal Dra. Chungong.
- Diferents e-mails en què se suplanta una empresa -la que sigui- amb el protocol per prevenir el coronavirus que la companyia ha activat amb un fitxer PDF que, quan s’obre, es descarrega un malware.