#MoraBancExperts

Presentació de resultats trimestrals

2022-10-19

La Reserva Federal ha augmentat la seva taxa clau en 3 punts percentuals des del mes de març, el ritme més ràpid d’augments des de principis de la dècada de 1980.

L’acta de la reunió de la Fed del mes de setembre, publicada aquest dimecres 12 d’octubre, va mostrar que molts dels seus membres encara no han vist cap progrés en la lluita contra la inflació.

Les campanes de recessió cada vegada són més intenses, i la idea d’un aterratge suau desaccelerant el creixement de l’economia de manera suficient per poder controlar la inflació sense arribar a portar l’economia a la recessió sembla, cada cop més, una utopia.

L’economia mundial, afeblida per l’augment dels preus de l’energia com a resultat de la guerra de Rússia contra Ucraïna, viu un moment clau.

1. Índex de Preus al Consumidor dels Estats Units

L’Índex de Preus al Consumidor (IPC) va pujar un 0,4% al setembre als Estats Units, de manera que la inflació anual es va ubicar en 8,2%. Aquestes xifres mostren una desacceleració menor a l’esperada.

La pujada ha estat explicada principalment per la fortalesa del sector serveis, reflectint una reacceleració de la inflació en els lloguers, l’alimentació i les despeses mèdiques, que marquen màxims des d’agost.

D’altra banda, es fa incidència en el fet que els preus de la benzina van baixar al setembre, fet que ha contribuït a contenir parcialment l’IPC en general.

L’Índex de Preus al Consumidor bàsic, que exclou aliments i energia, va augmentar un 6,6% respecte de l’any anterior, el nivell més alt des del 1982. Des del mes anterior, l’IPC subjacent va pujar un 0,6% per segon mes.

Cal destacar que aquesta és l’última dada de l’IPC oficial abans de les eleccions de mig mandat previstes per al pròxim 8 de novembre.

D’altra banda, el passat divendres 7 d’octubre vam conèixer les dades del mercat laboral dels Estats Units, que van ser bones i consistents.

La inflació persistent alta i la rigidesa del mercat laboral permeten al banc central nord-americà mantenir la seva política monetària agressiva durant més temps.

Gràfic 1: Índex de Preus al Consum dels EUA

Font: Bloomberg

Dades que conformen el període del 01/01/2021 al 01/09/2022

2. La baixada de les matèries primeres pot ser enganyosa

A Wall Street comença la temporada de presentació de resultats del tercer trimestre de l’any, una prova molt important per al mercat, ja que els inversors estan previnguts sobre la que podria ser una de les pitjors temporades de presentacions d’informes en els últims 2 anys. Es preveu que la taxa de creixement dels beneficis de l’S&P 500 sigui de tan sols un 2,9%, la qual cosa, si es confirmés la dada, seria el menor creixement interanual des del tercer trimestre de 2020, en plena pandèmia.

S’espera que sigui el sector energètic el que destaqui a la part positiva de la taula. S’espera que els ingressos del sector augmentin un 35,6% interanual a causa de la pujada dels preus del petroli i del gas natural. Recordem que el preu mitjà del cru WTI el tercer trimestre del 2022 ha estat de 91,62 dòlars per barril, un 30% més que fa un any.

Per contra, s’espera que el sector telecomunicacions, especialment dins del sector de comunicacions, experimenti una caiguda del 13,2% en els seus ingressos interanuals.

#MoraBancExperts