#MoraBancExperts

Perspectives de Mercat octubre 2023

2023-11-06

El mes d’octubre va estar marcat sense dubtes per la intensificació del conflicte armat entre Israel i Hamàs, que va provocar un increment en les volatilitats als mercats i un còmput final negatiu per les principals borses. Així, els principals índexs americans i l’Eurostoxx 50 van caure aproximadament un 3%.

Un dels actius més volàtils durant aquest període va ser el preu del petroli, que es va veure impactat per la intensificació del conflicte armat a Orient Mitjà, cotitzant la possible falta de subministrament de cru mundialment. El preu va passar dels 84,07 dòlars el barril dies abans del conflicte, a tocar màxims de més de 92 dòlars el barril. Amb l’impacte que això representa tant en el creixement econòmic, per l’increment dels costos energètics, com per la mateixa pressió inflacionista.

Això va provocar forts repunts en les rendibilitats dels bons governamentals, actuant com a actiu refugi. Així, en aquest període el Treasury a 10 anys arribava a trencar la rendibilitat del 5%, i el Bund Alemany, referència 10 anys, trencava el 3%. No obstant això, a finals del mes les referències van suavitzar-se i van tancar per sota. La referència americana va cotitzar al voltant del 4,8%; Alemanya al 2,77%, i els perifèrics també es van relaxar cotitzant el bo espanyol a 10 anys al voltant dels nivells del 3,84% i l’italià, del 4,68%.

Pel que fa als Bancs Centrals, l’actuació del Banc Central Europeu no va sorprendre els mercats i tal com esperaven els analistes, després de 10 reunions consecutives pujant els tipus d’interès, el BCE va fer la primera pausa. Tot i que va indicar que encara no estaven plantejant-se quant de temps es mantindrien els tipus restrictius, dependrà de l’evolució de les dades macroeconòmiques. Pel costat nord-americà, a finals d’octubre la Reserva Federal encara no havia pres cap decisió sobre els tipus, tot i que la gran majoria d’analistes esperaven que els mantingués inalterats en el rang de 5,25%-5,5%.

Pel que fa a dades macroeconòmiques, van destacar les dades robustes americanes, entre elles el PIB del tercer trimestre, que va repuntar amb força, superant les expectatives dels analistes i més que doblant la dada del mes anterior, situant-se en un 4,9%. Des d’Europa la dada avançada de la inflació de l’eurozona es va rebaixar per sota del 3%, apropant-se a l’objectiu del 2% del BCE.