#MoraBancExperts

Panorama Econòmic: Perspectives mercats 2025

MoraBanc 2025-01-21

Venim de tancar un any 2024 que ha estat molt positiu per als mercats financers globals, impulsat per una combinació de factors clau: l’inici del cicle de baixades de tipus d’interès als EUA i a Europa, la fortalesa econòmica nord-americana, uns resultats empresarials sòlids, i un notable entusiasme inversor pel sector tecnològic i per la intel·ligència artificial. A aquest context s’hi van sumar les eleccions estatunidenques, amb la victòria republicana de D. Trump, que va afegir impuls a les borses, alhora que va afavorir l’apreciació del dòlar enfront d’altres divises com l’euro. Així, l’S&P 500 va destacar amb un rendiment del 23,31 %, superant àmpliament el 8,28 % de l’Eurostoxx 50, reflectint un diferencial històric entre les borses europees i nord-americanes.

D’altra banda, la renda fixa també va viure un any favorable, marcada pels canvis constants en les expectatives d’inflació i política monetària. Els bons corporatius high-yield van liderar els rendiments gràcies a l'augment de la demanda per crèdit amb risc i l'estretament dels diferencials de crèdit. En deute governamental, el bo nord-americà a 10 anys va tancar l'any amb un rendiment del 4,57 %, mentre que el bo alemany a 2 anys va finalitzar en el 2,077 % de rendibilitat.

De cara al 2025, tot i les múltiples incerteses, s’espera que el creixement global es mantingui resilient, amb un lideratge clar dels Estats Units. En canvi, Europa i la Xina mostraran signes de debilitat relativa.

Inflació i política monetària

  • La inflació global continuarà desaccelerant-se, especialment a Europa i en sectors com serveis bàsics i components subjacents.
  • Aquest entorn permetrà als bancs centrals continuar amb polítiques expansives, amb retallades addicionals de tipus a Europa, al Regne Unit, al Canadà i a altres economies desenvolupades. En canvi, als Estats Units les futures polítiques de la nova administració de D. Trump podrien generar més inflació (aranzels, polítiques migratòries agressives) i per tant endarrerir el cicle de baixada de tipus per part de la Reserva Federal.

Riscos

  • Els conflictes al Pròxim Orient, Ucraïna i Rússia, i les tensions comercials EUA-Xina són factors clau que podrien alterar el panorama econòmic.
  • L'administració Trump introdueix incertesa addicional, especialment amb polítiques aranzelàries i migratòries agressives.

Perspectives regionals

Estats Units

  • Hauria de ser el principal motor del creixement global, en què esperem una activitat per sobre de la tendència i una economia en una fase avançada del cicle, però no final.
  • Les polítiques fiscals i la reducció de la regulació amb la nova administració de Trump ofereixen suport al mercat.
  • Riscos: Els canvis en política comercial i migratòria podrien augmentar els costos empresarials i limitar l’oferta laboral, amb efectes moderadors sobre el creixement i la pressió sobre la inflació.

Europa

  • S'espera un creixement per sota de la tendència per un període prolongat, penalitzat per la baixa productivitat, l'alta dependència del comerç exterior i els riscos derivats de possibles aranzels dels EUA.
  • Europa també podria ser, junt amb la Xina, la principal víctima de qualsevol aranzel o política introduïda per la nova administració als EUA.
  • La proximitat amb conflictes com Ucraïna-Rússia i els desafiaments de la Unió Monetària accentuen la debilitat estructural. Això junt amb la inestabilitat política a Alemanya i França.

Xina i emergents

  • Els desafiaments estructurals a la Xina persisteixen: la demografia, els nivells elevats de deute en el sector immobiliari i altres àrees, així com la desconfiança que s’ha instaurat en els darrers cinc anys, tant en el consumidor com en les empreses.
  • Tot i aquest entorn estructuralment desafavorit, s'esperen estímuls per part del govern a nivells fiscals, monetaris i reguladors importants per contrarestar la debilitat interna i oferir un impuls cíclic.

Actius financers i estratègies d’inversió

Renda variable

  • Un escenari de creixement resilient i inflació moderada amb polítiques monetàries expansives és, en principi, favorable per als actius de risc. Juntament amb els factors macroeconòmics, les accions tenen un gran suport gràcies al creixement saludable dels beneficis.
  • Les valoracions globals són elevades, però això es deu principalment a l'impacte de les grans tecnològiques (“les 7 magnifiques”), que mostren una forta concentració de rendiments. Quan s’exclouen aquestes grans empreses, el mercat es troba en línia amb les valoracions històriques i ofereix oportunitats interessants.
  • Iniciem l’any amb una exposició neutral en l’actiu de renda variable enfocats especialment en sectors cíclics i beneficiats de la desregulació als EUA.

Sectorial i regional

  • Als EUA, preferència per sectors com el financer, industrials, consum discrecional i petites i mitjanes empreses que es beneficien de la desregulació i de l’onshoring.
  • A Europa, encara que el creixement es preveu dèbil, es podrien trobar oportunitats en mercats perifèrics (sud d’Europa).
  • Monitorització de mercats emergents com la Xina amb valoracions atractives per entrar si el govern recolza l’economia amb una bateria d’ajudes significatives.

Renda fixa

Tipus d’interès

  • S'espera que els tipus d'interès dels EUA es mantinguin volàtils a curt termini, impulsats per una Reserva Federal altament dependent de les dades i per una incertesa addicional derivada de les decisions de política de la nova administració de Trump. Això, en combinació amb les retallades fiscals i les polítiques d'immigració, farà que les perspectives siguin més complexes.
  • A Europa ens preocupen les polítiques comercials dels EUA de la propera administració, que afegeixen riscos a la baixa per a l'economia de la zona euro. Qualsevol debilitament significatiu del creixement i del mercat laboral podria fins i tot conduir a una inflació per sota de l'objectiu. Els preus de mercat suggereixen una taxa terminal del 2 % per al BCE en aquest cicle, mantenint el rendiment del Bund a 10 anys ancorat al voltant dels nivells actuals. Tot i l’augment dels riscos de cua econòmics, mantenim una visió constructiva a mitjà termini en l’actiu.

Crèdit

  • Els diferencials del crèdit amb grau d'inversió (EUR IG) han caigut per sota de la mitjana històrica a llarg termini, tot i que a Europa no estan tan ajustats com els dels EUA.
  • En crèdit serà un any enfocat en el "carry".
  • Els diferencials del crèdit d'alt rendiment (HY) són ajustats i no descompten escenaris menys favorables.
  • A nivell de duració, tenint en compte la possible volatilitat preferim estar en el rang 3-5 anys.

Conclusió

El 2025 s’anticipa com un any de moderació en el creixement global i d’ajustament de les valoracions en actius de risc. La flexibilitat i una visió neutral amb opcions tàctiques en mercats menys tradicionals seran clau per aprofitar oportunitats en un entorn de creixement desigual i d’incertesa.