Venim de tancar un any 2024 que ha estat molt positiu per als mercats financers globals, impulsat per una combinació de factors clau: l’inici del cicle de baixades de tipus d’interès als EUA i a Europa, la fortalesa econòmica nord-americana, uns resultats empresarials sòlids, i un notable entusiasme inversor pel sector tecnològic i per la intel·ligència artificial. A aquest context s’hi van sumar les eleccions estatunidenques, amb la victòria republicana de D. Trump, que va afegir impuls a les borses, alhora que va afavorir l’apreciació del dòlar enfront d’altres divises com l’euro. Així, l’S&P 500 va destacar amb un rendiment del 23,31 %, superant àmpliament el 8,28 % de l’Eurostoxx 50, reflectint un diferencial històric entre les borses europees i nord-americanes.
D’altra banda, la renda fixa també va viure un any favorable, marcada pels canvis constants en les expectatives d’inflació i política monetària. Els bons corporatius high-yield van liderar els rendiments gràcies a l'augment de la demanda per crèdit amb risc i l'estretament dels diferencials de crèdit. En deute governamental, el bo nord-americà a 10 anys va tancar l'any amb un rendiment del 4,57 %, mentre que el bo alemany a 2 anys va finalitzar en el 2,077 % de rendibilitat.
De cara al 2025, tot i les múltiples incerteses, s’espera que el creixement global es mantingui resilient, amb un lideratge clar dels Estats Units. En canvi, Europa i la Xina mostraran signes de debilitat relativa.