Innovacio i tecnologia

La innovació no té edat: la història d’un nen i la seva joguina

Equip MoraBanc 2018-05-22

Amb tan sols 18 anys, David Aguilar, el jove andorrà que s’ha fet famós per construir-se una pròtesi de braç amb peces de Lego, té grans projectes per al futur. Aquest noi innovador ens comparteix la seva història i les seves idees en aquesta entrevista.

El teu primer projecte de pròtesis amb peces de Lego el fas als 9 anys, recordes com se’t va ocórrer convertir la teva joguina en una pròtesi?

Suposo que en el meu subconscient el gran projecte de la meva vida ha estat tenir un braç i sempre he somiat veure’m amb ell igual que tots els altres nois. Des de molt petit, Lego ha estat el meu refugi i una gran passió que creixia dia a dia mentre jugava a la meva habitació. Quan el vaig començar a construir la meva idea era muntar un vaixell. En el moment en que vaig aixecar el que havia de ser el casc del vaixell i el vaig acostar a la meva “mà petita”, se’m va acudir embolicar tot el braç amb les peces i materialitzar els meus desitjos. Va ser llavors quan ajuntant un filferro i les peces d’un robot Bionicle, vaig desenvolupar la meva primera pròtesi mòbil amb les peces de Lego.

Penses continuar perfeccionant el model actual?

Sí, un amic de la família m’acaba de regalar l’última grua excavadora que Lego ha comercialitzat. Té 4.000 peces i em permetrà realitzar una pròtesi molt més complexa i elaborada.

En pocs mesos t’has convertit en tota una celebritat: t’hem vist en diaris, a les notícies, xerrades escolars i programes de televisió. Què et fa sentir aquesta repercussió mediàtica? Com ha canviat la teva vida?

La veritat és que és molt emocionant i aclaparador. La lectura no pot ser més positiva per totes les coses bones que m’està aportant. Al col·legi Sant Ermengol d’Andorra he crescut envoltat dels mateixos companys i professors que avui dia comparteixen aquesta història molt emocionats per veure’m feliç. Gràcies a ells i a la meva família sóc el que sóc i formen part important del que està succeint.

Diverses universitats s’han interessat per la meva idea. En concret, a la UIC de Barcelona m’han donat un “Reconeixement a la innovació al 2018” que m’ha permès obtenir una beca per cursar Bioenginyeria.

A què vols dedicar-te en el futur?

Tinc clar que vull ajudar a la gent a través de la Bioenginyeria. No hi pot haver una altra carrera millor per a realitzar i culminar el meu somni utilitzant els materials i tecnologia més avançats.

La bioenginyeria és una fusió de la biomecànica i l’enginyeria, i el desenvolupament i aplicació d’aquestes competències juntament amb els últims avenços en aquesta matèria, em donaran els coneixements necessaris per a complir el meu somni.

T’ha contactat alguna empresa especialitzada per aprofitar el teu model? El tens registrat?

No, no han contactat amb mi. Suposo que tothom és conscient que no deixa de ser la transformació d’una joguina amb les seves limitacions, tot i que ha atret a les revistes més especialitzades i importants en bioenginyeria i biomedicina, que han publicat la meva història en diverses edicions digitals. La primera pròtesi era un helicòpter i la segona, un avió. El repte era no utilitzar cap altra peça que les que tenia en origen i ho vaig aconseguir en els dos casos.

El procés de registre no és fàcil ni barat, i no ho he patentat. Estic concentrat en els meus estudis i és el que més m’importa en aquests moments.

Hem vist que en altres llocs del món hi ha iniciatives que incorporen projectes similars al teu, fins i tot hi ha un veterinari al Regne Unit que li va fer una pròtesi també amb Lego a una tortuga. Coneixes aquestes històries? T’has posat en contacte amb algun d’ells o t’interessaria participar en algun d’aquests projectes?

Si, coneixia aquesta història. Com a gran fan de Lego sempre he buscat informació a internet. YouTube i Google són l’eina perfecta per indagar pels racons més inhòspits del món sobre les històries més inversemblants i emocionants.

Han contactat amb mi diverses First Lego League d’Espanya, que m’han volgut convidar a assistir als seus esdeveniments com a exemple de superació i innovació. Per a una d’elles vaig fer un vídeo que van retransmetre en l’obertura de la competició. És molt gran que et diguin que ets l’heroi de molts nens, fa poc m’han explicat que un nen de 5è de bàsica d’un col·legi de Barcelona vol ser enginyer en robòtica per ser com el noi del braç de Lego.

El proper 24 de maig m’han convidat a una de les convencions tecnològiques més importants del món que se celebra a París, anomenada Vivatechnology. Una de les temàtiques de les que es parlarà, és el que ells anomenen “l’ésser humà augmentat”. Es refereix al binomi entre home i tecnologia incorporada i consideren que sóc un exemple per la meva capacitat de superació i adaptació.

La tecnologia ha estat una part importantíssima en la difusió de la teva història, ja que tota aquesta repercussió sorgeix quan el teu pare comparteix un vídeo de la teva pròtesis a YouTube. Què penses de les capacitats de comunicació i projecció que ens ofereixen avui les tecnologies i les xarxes socials?

La tecnologia és una de les grans passions de la meva vida. Des de petit m’he sentit molt atret ja que el meu pare n’ha estat un gran usuari. Com tots els nois de la meva generació, hem crescut en l’era de la revolució digital amb els beneficis que això comporta.

Vivim en l’era de la immediatesa, de la comunicació global que ajuda a tenir més coneixement de l’entorn més llunyà per tal d’apropar-nos més als nostres congèneres.
La difusió de la meva història ha creuat fronteres i les xarxes socials han jugat un paper molt important en tota aquesta mediatització, però sí que és cert que l’inici de tot això ha estat una mica més tradicional i simple, i que mai deixarà d’existir, “les relacions humanes “.

Com a jove innovador que ets, què opines de la nostra iniciativa MoraBanc Digital?

Tot passa per un procés de modernització i adaptació al medi, com he hagut de fer jo en la meva vida. Els bancs com altres sectors, han d’invertir en millorar la qualitat del servei i l’experiència dels seus clients. Avui, els usuaris de banca estem molt més informats i som molt més exigents.

Jo sóc client de MoraBanc de tota la vida, ja que el meu pare treballa al banc. Utilitzo l’app diàriament per controlar les despeses de la meva targeta i seguir el saldo del meu compte. He guanyat ja el meus primers diners fent alguna conferència a col·legis, i amb MoraBanc Digital puc gestionar els meus ingressos de manera còmoda i senzilla. És intuïtiva, pràctica i sobretot segura i això és el que valora més qualsevol usuari. Es nota que a MoraBanc hi ha un interès real per superar-se, perquè de forma constant sorgeixen noves funcionalitats i millores que pretenen, al cap i a la fi, donar més satisfacció als clients. Crec que estem en una nova era de la revolució digital, en la què sobreviuran aquelles organitzacions que tinguin la capacitat d’adaptar-se a unes noves regles del joc.

Tens algun consell per a persones que tinguin un projecte innovador o una idea que vulguin dur a terme?

Sobretot, creure en la teva idea. Després, passar a l’acció i desenvolupar-la. Comunicar la idea a través de xarxes socials m’ha ajudat a confiar més en les meves possibilitats. Discutir la idea amb familiars i amics m’ha permès consolidar-la i poder pensar més enllà: un món millor on ajudem amb idees creatives a que les persones puguem assolir els nostres objectius més fàcilment.