Amb tan sols 18 anys, David Aguilar, el jove andorrà que s’ha fet famós per construir-se una pròtesi de braç amb peces de Lego, té grans projectes per al futur. Aquest noi innovador ens comparteix la seva història i les seves idees en aquesta entrevista.
El teu primer projecte de pròtesis amb peces de Lego el fas als 9 anys, recordes com se’t va ocórrer convertir la teva joguina en una pròtesi?
Suposo que en el meu subconscient el gran projecte de la meva vida ha estat tenir un braç i sempre he somiat veure’m amb ell igual que tots els altres nois. Des de molt petit, Lego ha estat el meu refugi i una gran passió que creixia dia a dia mentre jugava a la meva habitació. Quan el vaig començar a construir la meva idea era muntar un vaixell. En el moment en que vaig aixecar el que havia de ser el casc del vaixell i el vaig acostar a la meva “mà petita”, se’m va acudir embolicar tot el braç amb les peces i materialitzar els meus desitjos. Va ser llavors quan ajuntant un filferro i les peces d’un robot Bionicle, vaig desenvolupar la meva primera pròtesi mòbil amb les peces de Lego.
Penses continuar perfeccionant el model actual?
Sí, un amic de la família m’acaba de regalar l’última grua excavadora que Lego ha comercialitzat. Té 4.000 peces i em permetrà realitzar una pròtesi molt més complexa i elaborada.
En pocs mesos t’has convertit en tota una celebritat: t’hem vist en diaris, a les notícies, xerrades escolars i programes de televisió. Què et fa sentir aquesta repercussió mediàtica? Com ha canviat la teva vida?
La veritat és que és molt emocionant i aclaparador. La lectura no pot ser més positiva per totes les coses bones que m’està aportant. Al col·legi Sant Ermengol d’Andorra he crescut envoltat dels mateixos companys i professors que avui dia comparteixen aquesta història molt emocionats per veure’m feliç. Gràcies a ells i a la meva família sóc el que sóc i formen part important del que està succeint.
Diverses universitats s’han interessat per la meva idea. En concret, a la UIC de Barcelona m’han donat un “Reconeixement a la innovació al 2018” que m’ha permès obtenir una beca per cursar Bioenginyeria.
A què vols dedicar-te en el futur?
Tinc clar que vull ajudar a la gent a través de la Bioenginyeria. No hi pot haver una altra carrera millor per a realitzar i culminar el meu somni utilitzant els materials i tecnologia més avançats.
La bioenginyeria és una fusió de la biomecànica i l’enginyeria, i el desenvolupament i aplicació d’aquestes competències juntament amb els últims avenços en aquesta matèria, em donaran els coneixements necessaris per a complir el meu somni.