Estalvi i inversio

Vull invertir, per on començo?

Elena Ramos 2021-02-22

La sensació de llibertat que tenim quan anem d’excursió per les muntanyes d’Andorra, amb els seus meravellosos paisatges, l’aire pur i la natura és una experiència difícil d’explicar. Tanmateix, si escollim una ruta que no és adequada per a la nostra condició física, o si anem sense l’equipament adequat, aquesta indescriptible sensació de satisfacció pot esdevenir el nostre pitjor malson.

Per poder gaudir de qualsevol aventura cal planificació, disciplina i tenir un bon coneixement d’un mateix i del terreny, tasca per a la qual ens podem deixar guiar per professionals.

En el cas de les teves inversions passa el mateix, per això t’hem preparat una llista d’idees que poden ajudar-te a gaudir de la teva experiència quan es tracta d’invertir.

Vols fem el cim? Aquests són els passos que cal seguir:

1. No comprometis el curt termini

Portar un control dels ingressos i les despeses ens permetrà treure el màxim profit dels nostres diners i evitar en gran mesura problemes econòmics. En termes generals, necessitem mantenir un matalàs d’estalvi per a eventualitats que escapen al nostre control, a més del capital necessari per emprendre aquells projectes de vida que tinguem a curt termini. La resta podem dedicar-la íntegrament a la inversió.

2. La gestió del risc comença per conèixer-se un mateix

Algunes persones se senten còmodes en escenaris canviants i d’alta incertesa; d’altres, en canvi, necessiten tenir-ho tot ben lligat i no toleren les sorpreses. Totes les personalitats són vàlides per invertir, però perquè l’experiència sigui com més satisfactòria millor, és important definir la nostra tolerància al risc, atès que d’això dependrà en gran mesura l’èxit de la gestió d’inversions.

3. Si no t’apassiona, delega

El temps és el recurs limitat més valuós que tenim. Tenir la llibertat per dedicar-lo a allò que ens apassiona podria ser una bona definició de felicitat. Si disposes de temps per adquirir coneixements tècnics en gestió patrimonial, i t’agrada, perfecte. Però compte, si no pots dedicar-hi prou temps, o simplement no t’apassiona, la millor opció és delegar aquesta tasca en professionals perquè gestionin la teva cartera i t’assessorin.

4. Si no ho entens, no ho compris

Hi ha molts criteris per invertir: zona geogràfica, sector, negoci, producte o idea, i triar no sempre és fàcil.  Quan et planteges una inversió, i en cas que després d’informar-te no et quedi clar el seu funcionament o no siguis capaç d’abastar la seva complexitat, desisteix de comprar. Es tracta d’invertir els teus estalvis, no de jugar a la ruleta russa. Una altra opció és deixar-ho en mans d’experts, invertint, per exemple, a través de bons fons d’inversió. Entendre les teves inversions, anar de la mà d’un professional i diversificar seran els teus millors aliats.

5. Cal veure el bosc, no l’arbre

En finances hi ha un concepte bàsic anomenat interès compost que és aquell que ens permet crear un patrimoni creixent per passar més i més temps invertits. Per això, respectant el teu perfil d’inversió i en la mesura de les teves possibilitats, mantingues-te invertit. Es tracta d’una cursa de resistència, no d’un esprint. Si ets capaç de veure el bosc en lloc de l’arbre, evitaràs entrar en pànic i vendre en el pitjor moment.

6. Fes un seguiment actiu i diari

Les inversions mereixen atenció, no te’n desentenguis totalment. Fer un seguiment periòdic de la teva inversió és una part essencial del procés que aporta gran valor afegit. Amb l’assessorament professional adequat t’asseguraràs que la cartera estigui correctament diversificada en el teu perfil d’inversió, i podràs anar-la adaptant a les necessitats que sorgeixin al llarg de la vida.

A MoraBanc comptem amb un equip de professionals de primera línia que compleixen amb aquests paràmetres quant a la gestió d’inversions. Si vols saber més sobre com iniciar o potenciar les teves inversions pots consultar els fons d’inversió MoraBanc o informar-te’n a qualsevol oficina MoraBanc.

Recorda que si estàs interessat en l’operativa d’inversió pots contactar amb el teu gestor personal o trucar a Telebanc perquè t’expliquin totes les opcions que tenim per a tu, com per exemple el nostre Broker Online.