El març de 2019, Andorra va entrar a formar part de la Zona Única de Pagaments en Euros, SEPA (Single Euro Payments Area), la qual cosa va significar l’adopció de la normativa per a la realització de transferències i pagaments amb targeta. A partir del mes de maig de 2021 s’implementarà l’adhesió a l’esquema de domiciliacions de rebuts, SEPA Direct Debit (SDD). Aquest fet implicarà força canvis per a les persones i empreses emissores i receptores de rebuts.
Un dels avantatges de pertànyer a la zona SEPA és comptar amb més facilitat, seguretat, eficiència i rapidesa a l’hora de fer pagaments, com també l’eliminació de barreres en pagaments internacionals entre els països adherits. Això es tradueix en millores, com ara la possibilitat d’utilitzar un compte únic per domiciliar pagaments a qualsevol país de la zona SEPA, o l’ampliació dels terminis de devolució dels rebuts. D’aquesta manera s’elimina la necessitat de tenir un compte en un altre país (si aquest està a la zona SEPA) per poder domiciliar els pagaments originats, per exemple, per les despeses d’una segona residència, atès que a partir d’ara es podran domiciliar en un compte andorrà.
A nivell administratiu s’introdueixen un seguit de canvis que afecten la relació entre creditors i deutors. Andorran Banking ha establert un període de convivència d’un any entre la norma ABA-09 actual de rebuts i la nova normativa SEPA Direct Debit perquè les persones i empreses emissores de rebuts puguin adaptar-se al canvi i vegin afectades al mínim la seva activitat. Tot seguit t’expliquem els canvis més importants.