L’estiu del 2024, marcat per uns mercats volàtils

El mes d’agost va estar marcat per la incertesa sobre el futur de la política monetària, les dades macroeconòmiques dels EUA i les fluctuacions del mercat de renda variable. Les principals borses globals van patir una forta sotragada a causa de dades macroeconòmiques dels EUA que suggerien una possible recessió. L’atur del mes de juliol va pujar del 4,1% al 4,3%, un petit augment que mostra una tendència preocupant. Si bé el nivell continua sent baix, és la trajectòria ascendent el que genera inquietuds, especialment perquè la creació d’ocupació també va estar per sota de les expectatives. Això va generar temors a nivell global i va desencadenar en el que es coneix com “dilluns negre”, referint-se a la sessió del 5 d’agost, quan les borses nord-americanes, europees i asiàtiques van patir caigudes impactants. La borsa japonesa va ser la més afectada, ja que va retrocedir un 12,40% en qüestió d’una sessió, afectada també per les pujades de tipus d’interès per part del BoJ. Tanmateix, el mercat es va recuperar ràpidament i, en un període de dues setmanes, els principals índexs, com l’S&P 500, el Nasdaq, l’Eurostoxx 50 i el Nikkei, ja superaven els nivells de principis de mes gràcies a dades de creixement econòmic i d’inflació més esperançadores.

Els bancs centrals van tornar a situar-se al centre de l’atenció, amb el focus del mercat en les possibles retallades de tipus d’interès per part de la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE). Fins al moment, ambdós bancs centrals van mantenir inalterats els seus tipus d’interès durant les reunions mensuals, però l’atenció se centra en les possibles retallades al setembre, motivades per una inflació més moderada a banda i banda de l’Atlàntic. D’altra banda, altres bancs centrals sí que van realitzar modificacions en els preus del diner. El Banc d’Anglaterra va implementar la primera baixada des del 2020, amb una reducció de 25 punts bàsics. En canvi, el Banc del Japó va pujar els tipus d’interès en 15 punts bàsics, situant-los per sobre del 0% per primera vegada des del 2010.

A conseqüència dels temors de recessió als EUA, les caigudes als principals índexs borsaris i les expectatives de baixades de tipus per part del BCE i la Fed, els preus del mercat de renda fixa de les principals economies desenvolupades van augmentar significativament, mentre que les rendibilitats van caure. El rendiment del treasury americà a 10 anys va baixar fins al 3,79%. A Europa, els trams curts també reflectien futures baixades de tipus, situant el bo a 2 anys espanyol en el 2,63% i l’alemany en el 2,33%.

Macroeconomia i política monetària

Global: S’espera que el creixement dels Estats Units es moderi, però que es mantingui positiu. A Europa s’observen més signes de millora del ritme de creixement. La Xina necessita més estímul per aconseguir un gir econòmic. Pel que fa a la desinflació, hauria de continuar durant el segon semestre del 2024. La incertesa política augmenta, tenint en compte les eleccions presidencials dels Estats Units i el resultat de les eleccions anticipades parlamentàries franceses.

Estats Units: El creixement s’ha moderat en el primer semestre de l’any impulsat per la desacceleració del consum. La debilitat recent de les dades d’habitatge comporta riscos a la baixa per a les inversions residencials. Tanmateix, un nivell elevat d’immigració i unes condicions financeres més fàcils haurien de donar suport al creixement a curt termini. Un aterratge suau és l’escenari base, però el risc de recessió es manté per sobre de la mitjana. Esperem que la desinflació continuï el segon semestre del 24. D’altra banda, esperem que la Fed comenci a rebaixar els tipus d’interès en el segon semestre del 24 (setembre) gràcies a una inflació més baixa i un mercat laboral menys tensionat.

Expectatives de consum als EUA

Font: Multi Asset Solutions Goldman Sachs, Global Investment Research Goldman Sachs

Europa: S’observa una millora de l’impuls del creixement. L’ingrés real de les llars continuarà rebent suport del sòlid creixement dels salaris nominals i de la inflació en descens. Mentrestant, el llast monetari hauria de disminuir gradualment a mesura que avanci l’any. S’espera que aquesta combinació faci que el creixement millori gradualment. Tanmateix, perquè això succeeixi, el mercat laboral haurà de mantenir-se relativament resistent. A mesura que el creixement repunti i sustenti la productivitat, el risc que el mercat laboral s’enfonsi disminuirà.

El BCE va retallar els tipus 25 pb al juny, com s’esperava, amb poca orientació del que farà en el futur. Esperem que el BCE retalli els tipus d’interès més que la Fed aquest any.

Vendes minoristes i confiança dels consumidors a la zona euro

Font: Comissió Europea, Eurostat, LSEG Datastream, J.P. Morgan Asset Management

Perspectives de mercat

Pel que fa al mercat de renda variable, es manté en un entorn resilient. Tot i l’augment de la volatilitat davant els signes de desacceleració dels Estats Units, on s’espera que la desinflació continuï, unes expectatives de creixement dels beneficis empresarials i l’expectativa d’una política monetària menys restrictiva fan que l’escenari per la renda variable sigui constructiu.

El nostre posicionament en renda variable és neutral, amb una preferència per les petites companyies per la seva infravaloració i per la renda variable europea.

La renda variable europea s’ha quedat enrere en termes de valoració. Una millora en la combinació de creixement/inflació, a més del canvi de política monetària iniciada pel BCE anticipant unes retallades de tipus més ràpides, podria impulsar un millor comportament dels mercats de la zona euro. D’altra banda, la composició sectorial dels índex europeus (menys IA, més consum) aporta diversificació respecte als índex dels EUA.

Pel que fa a l’actiu de renda fixa, ens mantenim amb una visió positiva a mig termini, en un entorn de baixada de tipus que s’està iniciant en aquesta segona part de l’any. Una combinació de perspectives macroeconòmiques positives, uns bancs centrals que relaxen la seva política monetària i uns nivells de diferencials de crèdit ajustats ens fan estar neutrals en el crèdit.

Davant el canvi esperat en la política monetària a EUA, després d’observar un refredament del mercat laboral, la renda fixa governamental ha fet un moviment d’estretament de les rendibilitats. Pensem que aquest moviment ha de continuar i mantenim la recomanació positiva, amb una duració mitja (3-5 anys) en el deute governamental. Pel crèdit IG, estem positius a curt termini i neutrals a llarg termini. El carry segueix sent atractiu pel crèdit de grau d’inversió.

Print Friendly, PDF & Email