6 claus per protegir la teva Banca Online

6 claus per protegir la teva Banca Online

A l’era digital, la banca en línia ofereix comoditat i accés instantani a les nostres finances, però el fet que cada cop més gent la faci servir ha provocat l’aparició de noves maneres de fer estafes per suplantació d’identitat. Aquestes estafes, conegudes com a “phishing”, impliquen que els delinqüents es fan passar per institucions financeres legítimes per obtenir informació personal i financera sensible. Aquestes suplantacions cada vegada són més difícils de detectar perquè calquen l’aparença dels webs oficials i ja són capaços de comunicar-se per telèfon o per internet en qualsevol idioma, sense fer faltes que els puguin delatar com en les primeres estafes. En un entorn en què aquestes amenaces són cada cop més habituals, cal aprendre a detectar-les i identificar-les. A continuació, et presentem algunes estratègies essencials per protegir les teves dades en línia.

 Sigues cautelós amb els correus electrònics i amb els missatges de text

Els estafadors sovint utilitzen correus electrònics i missatges de text per fer-se passar per bancs o per altres institucions financeres. Aquests missatges poden semblar legítims, però generalment contenen enllaços a llocs web falsos dissenyats per robar la informació.

  • Verifica l’adreça de correu electrònic del remitent.
  • No facis clic a enllaços ni descarreguis fitxers adjunts de fonts desconegudes.
  • Desconfia dels missatges que et transmetin urgència o que t’alertin d’amenaces de bloqueig de comptes.
  • Moltes vegades les estafes combinen pantalles falses i trucades per telèfon fent-se passar per personal del banc.
  • Si tens dubtes, abans de res, comunica’t directament amb el teu banc mitjançant el seu web oficial o el seu número d’atenció al client.
  • Incrementa les precaucions en època de vacances i festius i desconfia de comunicacions que t’informen que has guanyat alguna cosa.

Verifica la seguretat del lloc web

Abans d’introduir qualsevol informació personal o financera en un lloc web, assegura’t que l’URL comenci amb “https://” i cerca una icona de cadenat a la barra d’adreces del navegador. Aquests elements indiquen que la connexió és segura i que el lloc web utilitza xifratge per protegir les teves dades.

La millor opció per accedir a la teva banca online és teclejar directament l’URL del teu banc i evitar fer-ho per enllaços externs o per accessos que es trobin en correus electrònics o SMS.

Fes servir contrasenyes fortes i úniques

Les contrasenyes fortes i úniques són essencials per protegir els teus comptes en línia. Evita fer servir la mateixa contrasenya per a múltiples comptes i opta per combinacions complexes de lletres, números i símbols. Considera l’ús d’un gestor de contrasenyes per crear i emmagatzemar contrasenyes segures de manera convenient. Sempre que el sistema ho permeti, fes servir un segon factor d’autenticació.

Monitora els teus comptes regularment

Revisa els teus estats de compte i les teves transaccions bancàries regularment per detectar qualsevol activitat sospitosa. Si notes transaccions no autoritzades, informa’n el teu banc immediatament. Molts bancs ofereixen alertes per correu electrònic o per missatge de text per notificar-te transaccions importants, la qual cosa pot ajudar-te a reaccionar ràpidament davant de possibles fraus.

Mantingues el programari actualitzat

Un dels primers passos per protegir-te contra les estafes de suplantació d’identitat és assegurar-te que tot el teu programari, inclosos el sistema operatiu, els navegadors i les aplicacions de banca en línia, estigui sempre actualitzat. És recomanable l’ús de programari antivirus i antimaliciós de bona reputació. Els desenvolupadors llancen actualitzacions regularment per corregir vulnerabilitats de seguretat que els delinqüents podrien explotar.

Educa’t a tu mateix i educa els altres

Les ciberamenaces han arribat per quedar-se i formen part del món digital. La millor manera de lluitar-hi és l’educació i la formació en tots els àmbits. Tots hi podem col·laborar. Des de MoraBanc podem oferir aquest article, entre altres coses, i tots ens podem mantenir informats i compartir la informació útil i pràctica amb els nostres amics i familiars. Com més informada estigui la gent sobre com identificar i evitar les estafes de suplantació d’identitat, menys probabilitats tindran els delinqüents de tenir èxit.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.