3 escapades enològiques per tancar les vacances

3 escapades enològiques per tancar les vacances

El mes de setembre és un mes especial si parlem de vi i de cellers. Comença la verema, i en aquesta època de l’any les vinyes estan espectaculars. Amb aquestes premisses us proposo tres escapades enològiques properes per si voleu rematar les vacances tastant bons vins.

 

XACOLÍ I PINXOS A GUIPÚSCOA

D’acord que Guipúscoa no és una de les zones de vi més prestigioses però alguna cosa hi troba-reu, i si hi afegim que ho podem combinar amb una proposta gastronòmica espectacular, tenim un viatge més que recomanable. La meva proposta és que combineu la restauració i el turisme a Donosti, i que us apropeu a Getaria per descobrir el seu vi més famós, el xacolí. Per anar fins allà, us recomano millor anar per França.

Allotjament: Dormiu a San Sebastian. Els hotels allà piquen. Si no teniu problemes de pressupost, sempre podeu anar al Maria Cristina o a l’Hotel de Londres. Més econòmic, a mi m’agrada l’Ezeiza a primera línia de la platja d’Ondarreta.

El vi: El xacolí és un vi blanc, fresc amb un punt d’agulla. Se serveix en poca quantitat fent que trenqui la bombolla per beure-ho sense encantar-se. Per descobrir-ho heu d’anar cap a Getaria, un preciós poble de pescadors que, per cert, apareix a 8 apellidos vascos, i als seus turons hi trobareu les vinyes i els cellers. Us proposo que visiteu Txomin Etxaniz, fa un bon vi i al celler, si teniu sort, podreu tastar també anxoves. Ep, les millors que he menjat mai!

El menjar: Entrant al que més us cridi l’atenció teniu molts números d’encertar. És menja bé a tot arreu! Però algunes recomanacions, per fer pinxos a Donosti el Txepetxa (anxoves), la Cuchara de San Telmo, o el Martínez al barri antic. Al barri de Gros heu de visitar el Bergara. A Getaria el restaurant més clàssic i reconegut és l’Elkano però en trobareu molts on us cuinaran un peix excel·lent a les brases que tenen fora dels locals.

 

REVIURE ELS CLÀSSICS A LA RIOJA

Si no hi heu estat, la Rioja és un clàssic que s’ha de conèixer. Una de les DO amb més tradició d’Espanya on ja fa molts anys van aterrar productors de vins francesos fugint de la fil·loxera. Avui aplega un munt de cellers i d’activitats relacionades amb l’enoturisme. Per anar fins allà és un cop de cotxe amb bona carretera.

Allotjament: Teniu moltes opcions. Si teniu pressupost, el vostre hotel és el Marqués de Riscal, dissenyat pel Frank Gehry. Una passada. Si no, jo us recomano que busqueu hotel a Laguardia, poble bonic i cèntric des d’on iniciar les visites. El Villa de Laguardia pot ser una bona opció a l’estiu (piscina) i la Hospederia Los parajes a l’hivern.

El vi: No us l’acabareu! Per una escapada curta us recomano 4 coses.

  • Una curiositat. El celler-museu El Fabulista a Laguardia, veureu com es feia vi fa anys amb tines de fang i us captivaran les explicacions del responsable, un crack. A més podreu tastar el vi sense despalillar, fet amb les tiges. Un tipus de vi poc habitual.
  • Dos cellers. Primer Ysios. Molt modern amb una de les catedrals del vi de la zona dissenyada per Calatrava. I després un de clàssic. Muga a Haro, un celler on tot es fa amb fusta i on encara tenen un mestre toneler propi.
  • Un museu. A Briones hi trobareu el museu del vi Dinastia Vivanco. Un espai espectacular on podreu fer una passejada per la història del vi. També tenen un bon restaurant panoràmic. Si podeu, visiteu també el celler, és espectacular!
  • El menjar: Bons restaurants n’hi ha molts on poder tastar els plats de cullera o les carns a la brasa amb llenya sarment. Si voleu dos excepcionals, teniu el Venta de Moncalvillo, una estrella Michelin, o el gran El Portal de Echaurren a Ezcaray amb dues estrelles.

 

VINS I ESPIRITUALITAT AL PRIORAT

L’any 1989 10 viticultors entre els que hi havia genis com  Álvaro Palacios o René Barbier  va  apostar  per  una  terra  en decadència des de feia anys  i on només es produïa vi a granel. Entre tots van fer un vi, el Clos Dofí. Aquest projecte  coral  va ser l’inici  de la resurrecció del Priorat que avui és una reconeguda i apreciada DO que també us recomanem visitar.

Arribeu  en cotxe. La carretera  no és la millor del món però tampoc està lluny. Un cop allà, terreny difícil i carreteres perfectes si “te gusta conducir”.

Allotjament: Aquí només us dono una opció. Hostal Sport a Falset. Dirigit per gent apassionada pel vi i amb unes habitacions més que confortables, us assessoraran per fer les millors visites per la zona. Tenen restaurant, esmorzars de forquilla i una oferta de vins fantàstica.

El vi: La major part dels cellers del Priorat són petits i s’apropen més a la cultura dels vins de garatge que als grans cellers d’altres zones. Per començar podeu fer cap a Gratallops on entre d’altres trobareu els cellers de dos dels pioners. L’Ermita no és visitable però Clos Mogador, sí. Una altra bona visita és la dels Cellers Scala Dei. Són una mica més grans, tenen una bona varietat de vins i, a més, a tocar hi teniu la Cartoixa que també val la pena veure.

El menjar: Zona de menjar sense floritures. Carns a la brasa, guisats i cuina catalana. La diferència la marca el producte. A Gratallops podeu provar el Celler de Gratallops o Les Figueres. A Falset, a més de l’Hostal Sport hi teniu el Celler de l’Aspic.

Print Friendly, PDF & Email
SUBSCRIU-TE
  • No et perdis res

  • Tot allò que t’interessa del Blog de MoraBanc al teu correu electrònic.

  • M’interessen els articles de:
  • Mora Banc Grup, SA, amb domicili a l’Av. Meritxell número 96, AD500 Andorra la Vella, és el responsable del tractament de les dades personals contingudes en el present formulari amb la finalitat d’atendre la vostra sol·licitud. En qualsevol moment podreu accedir, rectificar, suprimir, limitar, oposar-vos, demanar la portabilitat i retirar el vostre consentiment a través de l’adreça electrònica següent: protecciodedades@morabanc.ad. Per a més informació sobre el tractament de les dades de caràcter personal per part de Mora Banc Grup, SA consulteu la Política de privacitat web.