3 escapades enològiques per tancar les vacances
Life | 16.09.2016
El mes de setembre és un mes especial si parlem de vi i de cellers. Comença la verema, i en aquesta època de l’any les vinyes estan espectaculars. Amb aquestes premisses us proposo tres escapades enològiques properes per si voleu rematar les vacances tastant bons vins.
XACOLÍ I PINXOS A GUIPÚSCOA
D’acord que Guipúscoa no és una de les zones de vi més prestigioses però alguna cosa hi troba-reu, i si hi afegim que ho podem combinar amb una proposta gastronòmica espectacular, tenim un viatge més que recomanable. La meva proposta és que combineu la restauració i el turisme a Donosti, i que us apropeu a Getaria per descobrir el seu vi més famós, el xacolí. Per anar fins allà, us recomano millor anar per França.
Allotjament: Dormiu a San Sebastian. Els hotels allà piquen. Si no teniu problemes de pressupost, sempre podeu anar al Maria Cristina o a l’Hotel de Londres. Més econòmic, a mi m’agrada l’Ezeiza a primera línia de la platja d’Ondarreta.
El vi: El xacolí és un vi blanc, fresc amb un punt d’agulla. Se serveix en poca quantitat fent que trenqui la bombolla per beure-ho sense encantar-se. Per descobrir-ho heu d’anar cap a Getaria, un preciós poble de pescadors que, per cert, apareix a 8 apellidos vascos, i als seus turons hi trobareu les vinyes i els cellers. Us proposo que visiteu Txomin Etxaniz, fa un bon vi i al celler, si teniu sort, podreu tastar també anxoves. Ep, les millors que he menjat mai!
El menjar: Entrant al que més us cridi l’atenció teniu molts números d’encertar. És menja bé a tot arreu! Però algunes recomanacions, per fer pinxos a Donosti el Txepetxa (anxoves), la Cuchara de San Telmo, o el Martínez al barri antic. Al barri de Gros heu de visitar el Bergara. A Getaria el restaurant més clàssic i reconegut és l’Elkano però en trobareu molts on us cuinaran un peix excel·lent a les brases que tenen fora dels locals.
REVIURE ELS CLÀSSICS A LA RIOJA
Si no hi heu estat, la Rioja és un clàssic que s’ha de conèixer. Una de les DO amb més tradició d’Espanya on ja fa molts anys van aterrar productors de vins francesos fugint de la fil·loxera. Avui aplega un munt de cellers i d’activitats relacionades amb l’enoturisme. Per anar fins allà és un cop de cotxe amb bona carretera.
Allotjament: Teniu moltes opcions. Si teniu pressupost, el vostre hotel és el Marqués de Riscal, dissenyat pel Frank Gehry. Una passada. Si no, jo us recomano que busqueu hotel a Laguardia, poble bonic i cèntric des d’on iniciar les visites. El Villa de Laguardia pot ser una bona opció a l’estiu (piscina) i la Hospederia Los parajes a l’hivern.
El vi: No us l’acabareu! Per una escapada curta us recomano 4 coses.
- Una curiositat. El celler-museu El Fabulista a Laguardia, veureu com es feia vi fa anys amb tines de fang i us captivaran les explicacions del responsable, un crack. A més podreu tastar el vi sense despalillar, fet amb les tiges. Un tipus de vi poc habitual.
- Dos cellers. Primer Ysios. Molt modern amb una de les catedrals del vi de la zona dissenyada per Calatrava. I després un de clàssic. Muga a Haro, un celler on tot es fa amb fusta i on encara tenen un mestre toneler propi.
- Un museu. A Briones hi trobareu el museu del vi Dinastia Vivanco. Un espai espectacular on podreu fer una passejada per la història del vi. També tenen un bon restaurant panoràmic. Si podeu, visiteu també el celler, és espectacular!
- El menjar: Bons restaurants n’hi ha molts on poder tastar els plats de cullera o les carns a la brasa amb llenya sarment. Si voleu dos excepcionals, teniu el Venta de Moncalvillo, una estrella Michelin, o el gran El Portal de Echaurren a Ezcaray amb dues estrelles.
VINS I ESPIRITUALITAT AL PRIORAT
L’any 1989 10 viticultors entre els que hi havia genis com Álvaro Palacios o René Barbier va apostar per una terra en decadència des de feia anys i on només es produïa vi a granel. Entre tots van fer un vi, el Clos Dofí. Aquest projecte coral va ser l’inici de la resurrecció del Priorat que avui és una reconeguda i apreciada DO que també us recomanem visitar.
Arribeu en cotxe. La carretera no és la millor del món però tampoc està lluny. Un cop allà, terreny difícil i carreteres perfectes si “te gusta conducir”.
Allotjament: Aquí només us dono una opció. Hostal Sport a Falset. Dirigit per gent apassionada pel vi i amb unes habitacions més que confortables, us assessoraran per fer les millors visites per la zona. Tenen restaurant, esmorzars de forquilla i una oferta de vins fantàstica.
El vi: La major part dels cellers del Priorat són petits i s’apropen més a la cultura dels vins de garatge que als grans cellers d’altres zones. Per començar podeu fer cap a Gratallops on entre d’altres trobareu els cellers de dos dels pioners. L’Ermita no és visitable però Clos Mogador, sí. Una altra bona visita és la dels Cellers Scala Dei. Són una mica més grans, tenen una bona varietat de vins i, a més, a tocar hi teniu la Cartoixa que també val la pena veure.
El menjar: Zona de menjar sense floritures. Carns a la brasa, guisats i cuina catalana. La diferència la marca el producte. A Gratallops podeu provar el Celler de Gratallops o Les Figueres. A Falset, a més de l’Hostal Sport hi teniu el Celler de l’Aspic.
Informació sobre el tractament de dades de caràcter personal
En compliment de la Llei 15/2003 del 18 de desembre de protecció de dades personals, el client autoritza a què les dades de caràcter personal del sol·licitant consignades en aquest formulari s’incorporaran en fitxers el titular i responsable dels quals és MORA BANC GRUP, SA – MORA BANC, SAU (en endavant, “MoraBanc”) perquè es tractin amb la finalitat de tramitar el servei sol·licitat i, si és el cas, donar compliment als contractes que finalment es formalitzin, com també verificar-ne la correcció operativa.
El sol·licitant autoritza expressament que MoraBanc li pugui enviar comunicacions comercials o promocionals de productes i serveis, així com informacions del propi Banc, socials o d’altres activitats, en paper o per mitjans electrònics (entre altres, missatges curts (SMS) al telèfon mòbil, correu electrònic, etc.). Aquest consentiment té sempre caràcter revocable, sense efectes retroactius.
El fet d’emplenar aquest formulari implica que el sol·licitant reconeix que la informació i les dades personals que indica són seves, exactes i certes; en cas contrari, MoraBanc declina tota responsabilitat per la manca de veracitat o de correcció de les dades.
El sol·licitant autoritza a comunicar o interconnectar dites dades a tercers que formin part del grup d’empreses de MoraBanc, entitats dedicades fonamentalment a l’àmbit financer, assegurador i de prestació de serveis, considerant-se el sol·licitant informat d’aquesta cessió en virtut de la present clàusula. El sol·licitant autoritza que se li remeti informació sobre qualsevol producte o servei que comercialitzin aquestes empreses.
El responsable del tractament de les dades és MoraBanc. El sol·licitant queda informat de la possibilitat d’exercitar els drets d’accés, rectificació, supressió i oposició en els termes establerts en la legislació vigent.